U trendu

Novi palestinski premijer optužio SAD za objavu finansijskog rata

Novi palestinski premijer Muhamed Štaje optužio je SAD da su objavile „finansijski rat“ Palestincima i da će američki mirovni plan koji se navodno priprema biti „mrtvorodjen“.

U prvom intervjuu za strane medije nakon što je preuzeo tu funkciju tokom vikenda Štaje je izložio plan da se prevazidje nasledjena finansijska kriza i predvideo da će se medjunarodna zajednica, uključujući saveznike SAD u arapskom svetu, pridružiti Palestincima i odbaciti očekivani mirovni plan predsednika Donalda Trampa.

„Nema partnera u Palestini za Trampa. Nema arapskih partnera i evropskih partnera za Trampa“, rekao je Štaje, prenosi AP.

Tramp je u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i u maju 2018. je ambasada SAD premeštena iz Tel Aviva u taj grad u čijem istočnom delu Palestinci planiraju sedište svoje buduće države.

Palestinsko rukovodstvo je potom prekinulo kontakte sa Trampovom admistricijom, koja im je u medjuvremenu uskratila i finansijsku pomoć.

Osim toga Palestinci su unapred najavili da će odbaciti Trampov mirovni plan, koji, kako se najavljuje, ne predvidja stvaranje nezavisne Palestine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.