U trendu

Novi protest „1 od 5 miliona“: „Danas se borimo za zdravlje naše dece“ (video, foto)

Protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu održava se večeras 48. put. Učesnici protesta okupili su se na platou kod Filozofskog fakulteta, tema je, kako su najavili organizatori, „zagađenje – kako vazduha, tako i u kulturi“, a učesnici će u koloni prošetati centralnim gradskim ulicama do Starog savskog mosta. Najavljeno je i da će sa kamiona govoriti student Moma Kovačević i aktivistkinja Irena Živković, koja se bori protiv zagađenja u Boru.

– Hoću prvo da vam se zahvalim u ime ostatka Srbije što ste održali vatru protesta. Vi ste naši heroji. Ja sam majka dvoje dece, osoba koja se bori za prava osoba sa invaliditetom, a sada se borim za zdravlje naše dece, zbog čega su me nazivali ološem, ekstremistom, fašistom … Došla sam da kažem da moji sugrađani nisu nasilnici, da smo se obraćali svim državnim institucijama i niko od njih nije odgovorio. Borani su potpisali peticiju da podnesemo prijave, ali oni se prijava ne boje. Boje se samo vas na ulici- kazala je Irena Živković.

Ona je pozvala učesnike protesta na protestno okupljenje u Boru 15. novembra.

– Dozvoljena granica sumpor dioksida je 125 mikograma, a mi smo u Boru imali 2.500. U avgustu smo imali 200 puta više arsena od dozvoljenog. I neko posle kaže “nemojte da idete na proteste”. Oduzeli su nam pravo na vazduh i zdravlje naše dece. Ovde sam da bih tražila pomoć, da kažem da smo podneli krivične prijave i da obećam da će zagađivači kad tad odgovarati po krivičnom zakonu – kazala je ona.

Na kamion se potom popeo student Moma Kovačević, koji je ocenio da je “došlo vreme da se borimo za vazduh” i ponovio poziv na bojkot izbora.

Neposredno pred početak govora, jedan muškarac se zaleteo među okupljene i pocepao traku kod kamiona, ali incidenta nije bilo, javili su reporteri „Blica“.

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom „Stop krvavim košuljama“.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv „Stop krvavim košuljama“ da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala „1 od 5 miliona“.

48. protest #1od5miliona u Beogradu

Gepostet von 1od5miliona – zvanična stranica am Samstag, 2. November 2019

(M. Radonjić, Blic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.