Novi Sad: Radikali polaganjem venaca obeležili godišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

 Delegacija Srpske radikalne stranke (SRS), koju je predvodio predsednik Izvršnog odbora SRS i poslanik u Skupštini Vojvodine Djuradj Jakšić, položila je danas u Novom Sadu vence povodom 102. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Radikali su povodom godišnjice održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena položili vence na spomen-ploču na zgradi u kojoj je održana skupština kao i na spomenik jednom od prvaka ujedinjenja, Jaši Tomiću. 

Funkcioner SRS Djuradj Jakšić ocenio je da su ključnu političku ulogu u dogadjajima iz novembra 1918. godine odigrali „srpski radikali na čelu sa velikim narodnim tribunom Jašom Tomićem“. 

„Odluke Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu su naša, radikalska tekovina i mi smo na nju ponosni. Zahvaljujući čvrstom, odlučnom i nepokolebljivom stavu Jaše Tomića da ‘prvo treba obući srpsku košulju, a potom, eventualno, jugoslovenski kaput’, izbegnuta je velika tragedija, koja bi, neminovno, zadesila srpski narod na ovim prostorima tokom 20. veka“, naveo je Jakšić a prenela SRS. 

Ocenio je i „da nije bilo mudrosti Jaše Tomića i srpskih radikala, prostor sadašnje Vojvodine sigurno danas ne bi bio u stastavu Srbije“.

Jakšić je dodao da se Srpska radikalna stranka protivi „neukoj i na bazi istorijskog falsifikata zasnovanoj odluci, da se 25. novembar promoviše u Dan Vojvodine“ i da se zalaže da se 24. i 25. novembar utvrde za državni praznik, kao Dani prisajedinjenja, jer su tada po njegovim rečima, donete odluke „nacionalnog, državnog značaja“.

„Po ugledu na slavne novembarske dane iz 1918. godine, Srpska radikalna stranka je uverena da će uskoro doći generacija koja će osloboditi Staru Srbiju, Kosovo i Metohiju, prisajediniti Republiku Srpsku i Crnu Goru, mi maštamo o danu kada će Republika Srpska Krajina ponovo biti najzapadnija srpska država“, naveo je predsednik Izvršnog odbora SRS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.