Novi stepen ucene: Brisel pokušava da spreči ugovor Srbije sa Rusijom

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) Srbija bi trebalo da potpiše tek 25. oktobra, a oko njega se već podigla prašina. Tako je iz Evropske komisije (EK) već stiglo upozorenje da će naša zemlja morati da raskine sporazum sa EAEU kada pristupi EU, ali se sad odlazi i korak dalje zahtevom da se sporazum ni ne potpiše.

Naime, poslednji u nizu evropskih zvaničnika kome, čini se prema izrečenom, najavljeno potpisivanje sporazuma do sada najviše smeta, jeste slovački šef diplomatije Miroslav Lajček.

Zbunjeni Lajčak 
Lajčak, čiji politički uticaj prevazilazi sadašnju funkciju koju obavlja, dolazeći na sastanak sa predstavnicima Zapadnog Balkana u Helsinkiju izjavio je da je najavljeno potpisivanje sporazuma Srbije sa „proruskom grupacijom zbunjujuće“ i dodao da se „ne može ići u dva pravca istovremeno“.

„Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orijentaciji, onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Ovoj korak nije jedan od tih“, poručio je Lajček.

Mekalister , pak, tvrdi da bi tekst sporazuma trebalo da ima izlaznu klauzulu, što bi, prema njegovim rečima, garantovalo da Srbija može da se povuče iz sporazuma po njenom pristupu EU.
Nameće se pitanje da li će Brisel pokušati da spreči i potpisivanje sporazuma Srbije sa Evroazijskom unijom.

Bespravne ucene 
I Mekalister i Lajček stoje na istoj liniji zaštite interesa vodećih evropskih sila i Brisela, komentariše analitičar Dragomir Anđelković. U tom kontekstu, njihove izjave treba posmatrati interesno postavljenim i ne treba ih doživljavati kao objektivne, dodaje on.

„EU želi da Srbija stalno insistira na prijemu, a sa druge strane nas ucenjuje i traži ono na šta nema pravo. Sporazum Srbije sa Evroazijskom unijom remeti takav odnos, jer demonstrira da Srbija ima alternativu i da može da se okrene i drugoj strani. U takvim okolnostima EU histerično reaguje vršeći razne pritiske sa namerom da sabotira sporazum, jer je on dokaz da nismo osuđeni na EU i može da bude primer i drugim državama“, objašnjava naš sagovornik.

Zla tumačenja 
U sporazumu, prema Anđelkovićevim rečima, nema ničega zbunjujućeg. Druga stvar su zla interpretacija i manipulacija.

„Sporazum je u potpunom skladu sa srpskim opredeljenjem za evrointegracije. On Srbiji omogućava ekonomsku saradnju sa EAEU od koje ćemo imati koristi, a ako bismo došli do tačke ulaska u EU, sporazum više neće važiti. Ali, pitanje je da li ćemo ikada doći do te tačke. Ako Lajček već priča o ozbiljnosti u opredeljenju, trebalo bi najpre da se zapita da li je EU ozbiljna u opredeljenju da primi Srbiju u svoje redove, jer ako jeste, onda je čitav odnos prema nama zapanjujući“, kaže Anđelković.

Umesto da je podrži, EU često gura Srbiju od sebe, što Anđelković ilustruje primerom železare u Smederevu — EU je u slučaju železare prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju uvodeći kvote na izvoz čelika.
„EU krši dogovore kad god njoj to odgovara, a od nas očekuje da poštujemo i one dogovore koje nismo pravili, a mi nismo pravili dogovore koji nas onemogućavaju da sa drugim stranama pravimo sporazume o slobodnoj trgovini dok god ne uđemo u EU. Otuda, ako Lajček želi da raščisti zabune, trebalo bi da sa kolegama iz Brisela razmotri odnos prema Srbiji, a ne nama da prebacuje što štitimo svoje interese“, zaključuje Anđelković.

(Sputnjik)

8 komentara
 1. Radoslav Radović

  Nije problem sa EU.Problem je u nama koji ne znamo šta ćemo sa sobom i što ni sada kad i najveća neznalica vidi kud ide EU mi se kolebamo i čekamo da opet ostanemo sami na brisanom prostoru.Nama je mjesto tamo gdje i pripadamo kao Slovenski narod i kao pravoslavci.Svako kolebanje nas je koštalo i koštaće nas i danas.EU nema više resurse.EU nema ni zdrav sistem niti zdrav odnos prema državama koje su u njoj a kamo li prema onima koje nijesu dio nje.Oni nas tretirau kao nekoga ko im smeta.Njima treba naša teritoija a ne mi.Komflikt sa ostatkom svijeta će se desiti i to će biti kraj ove užasne farse.Nijemci su pokazali i dokazali da se neće smiriti dok ne dobiju prave batine.Rusija mora da razvija ekonomiju i standard svoga naroda, a to nemože sve dok oko nje stoje rakete uperene na nju.Što prije se to desi to bolje.Mi nijesmo nikakav faktor.Dok Rusija bude rešavala svoje pitanje svih pitanja nas će komadati i lomiti kao i do sada.Ako budemo sa njom imamo šanse i da nas nešto preživi i ostane,a ako budemo nigdje i ostaćemo tamo -nigdje.

 2. Anonimni

  POMOZI BOŽE SRBIJI! POMOZI BOŽE SRBIMA , MA GDE BILI! #################################### Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) Srbija treba da sklopi 25. oktobra, Evropswka Unija se sastoji iz NATO država koje su bombardovale Srbiju od 24.3.1999 do 10.6.1999( NEMAČKA, VELIKA BRITANIJA ,FRANCUSKA, ITALIJA,HOLANDIJA, BELGIJA , NOREVEŠKA, … TURSKA, ,…SAD,…) , naše je da sa Rusijom i Kinom , dobijemo ODŠTETU od ca DVESTO MILIJARDI EVRA za štetu koju su NAMA U SRBIJI NAPRAVILI. ###### Evropska Unija nam je korisna ,m o r a m o osavremeniti državu, DA PRILAGOĐAVAJUĆI SE NAJMODERNIJIM DRŽAVAMA , uredimo DRŽAVU, EKONOIMSKI i DRUŠTVENO, to su p r i s t u p n i USLOVI za ulazak u EU. NEUTRALNOST je NAJBOLJA OPCIJA za SRBIJU, ne NATO, da sporazum Srbije sa „proruskom grupacijom „EAEU“ =Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

  1. Anonimni

   zaboravili ste da potsetite da je bombardovala i POLJSKA /“naša slovenska braća“/

 3. Anonimni

  Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) Srbija treba da sklopi 25. oktobra, Evropswka Unija se sastoji iz NATO država koje su bombardovale Srbiju od 24.3.1999 do 10.6.1999( NEMAČKA, VELIKA BRITANIJA ,FRANCUSKA, ITALIJA,HOLANDIJA, BELGIJA , NOREVEŠKA, … TURSKA, ,…SAD,…) , naše je da sa Rusijom i Kinom , dobijemo ODŠTETU od ca DVESTO MILIJARDI EVRA za štetu koju su NAMA U SRBIJI NAPRAVILI. ###### Evropska Unija nam je korisna ,m o r a m o osavremeniti državu, DA PRILAGOĐAVAJUĆI SE NAJMODERNIJIM DRŽAVAMA , uredimo DRŽAVU, EKONOIMSKI i DRUŠTVENO, to su p r i s t u p n i USLOVI za ulazak u EU. NEUTRALNOST je NAJBOLJA OPCIJA za SRBIJU, ne NATO, da sporazum Srbije sa „proruskom grupacijom „EAEU“ =Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

 4. milovan

  Dok mi udjemo.Unija nece ni postojati. A i netreba. Cim njih zanima vise izgled krastavca od pojave fasizma u hrvatskoj,ukraini i poljskoj. Onda su oni zreli za raspadanje.

 5. Anonimni

  sankcije ce oni vama roknut ne kukajte vise

  1. Milan

   Daj Bože! To bi bio kraj priče o „evropskim prijateljima“.

  2. Anonimni

   To su mnogi radili i ranije i to su se zvali „ULTIMATI“i kako prodjose procitaj u bilo kojoj knjizi iz istorije.Tako ce biti i sada a SRPSKI NAROD ce ziveti i dalje a EU ce NESTATI!

Napišite komentar