U trendu

Novi uslov za Srbiju? Beograd da prizna i genocid u Srebrenici

Sve jača struja u Briselu koja predlaže novi uslov za pristupanje EU – priznavanje genocida u Srebrenici, pišu „Večernje novosti“.

Ovi zahtevi sve su glasniji u pojedinim krugovima u Briselu, iako je zvanična Srbija tokom poslednje decenije i pravno, i politički i moralno učinila sve da osudi i ovaj i sve druge ratne zločine.

„Novosti“ podsećaju da je Skupština Srbije donela u marta 2010. rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici, dok se bivši predsednik Boris Tadić javno izvinio za „jedno od najtragičnijih poglavlja jugoslovenskih građanskih ratova devedesetih“, a 11. jula 2015. tadašnji premijer Aleksandar Vučić umalo nije linčovan na komemoraciji u Potočarima.

Ipak, evropski komesar za proširenje Johanes Han u ponedeljak je upozorio da „nema mesta u EU za one koji negiraju genocid i sve druge presude međunarodnih sudova“.

Zahtev da Srbija prizna genocid u Potočarima ugrađen je i u poslednji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, a očigledno je da je ova tema pogodna za politiku „pokretnih meta“.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić smatra da odnos zvanične Srbije prema onome što se dešavalo u Srebrenici nije sporan i da ovo pitanje ne bi trebalo da bude iskorišćeno kao još jedna kočnica na našem putu ka EU. „Ovde nema ni ćutanja ni negiranja sudski utvrđenih činjenica o Potočarima. Niko od naših zvaničnika ne negira da se zločin dogodio“, kazala je ona.

3 komentara
  1. QUEEN

    Svaka Vam cast gospodine Anonimni.U Srebrenici je stradalo 484 civilne zrtve rata (potencijalnih Srba islamske veroispovesti), pa oni to proglasavaju genocidom. Iz Hrvatske proterano preko 250.000 Srba, (ne znam koliko ih je pobijeno, ali neko i to zna, pa to Brisel nije cak okarakterisao ni kao zlocin, iako je to pravi genocid.

  2. Anonimni

    BRIKS je grupa uspešnih zemalja rastućih ekonomija. Tek za njih Srbija ne ispunjava nikakve uslove.

  3. Anonimni

    Kada se NATO izvini i plati ratnu odstetu za rat i unistavanje jedne suverene zemlje onda bismo mogli da i pored svih osuda koje smo rekli do sada razmislimo i o ovoj pod uslovom da se genocidom proglasi proterivanje Srba iz Hrvatske kao i izvinjenje Bosnjaka za pobijene Srbe u gradjanskom ratu na teritoriji bivse Jugoslavije. Dosta je da smo za sve bas mi krivi a svi ostali pa i Evropa nije pa nece biti bas tako. Pozvati se na Rezoluciju 1244 i preko UN SB traziti da je sve zemlje u svetu postuju. A vi gospodine Predsednice usvojite sve poyitivne propise za dobrobit ovih gradjana u koje se stalno kunete i ove zemlje a nam EU mozda i ne treba pa razmislite o BRIKSU. Ziveli

Napišite komentar