U trendu

Novinarska mreža: Sezona lova na novinare u punom jeku

Novinarska mreža, neformalna inicijativa novinara i novinarki iz zemalja bivše Jugoslavije, najoštrije je danas osudila „očigledno politički motivisane serijske pretnje“ predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i zatražila od nadležnih organa da hitno reaguju tim povodom.

Novinarska mreža je u saopštenju navela da je hitna reakcija države neophodna „tim pre što su pretnje putem društvenih mreža stigle od osoba koje svoj identitet nisu ni skrivale“.

„Novinarska mreža smatra da smo, zbog neefikasnosti državnih organa u zemljama regiona, ali i pasivnosti medjunarodne zajednice, došli u situaciju da oni koji prete novinarima i zastrašuju ih – nemaju više potrebu ni da skrivaju svoj identitet. S obzirom na to da se, ne samo napadi, već i ubistva novinara ne sankcionišu, poruka je jasna – sezona lova na ‘neposlušne’ novinare i novinarke je u punom jeku“, piše u saopštenju.

Dodaje se da pretnje Sejdinoviću, koje se izdvajaju po brojnosti i organizovanosti, ali i drugim novinarima u Srbiji, predstavljaju „koordinisanu akciju zastrašivanja“, koja je usledila nakon javnog napada šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića i režimskih medija na nekoliko novinara koji su označeni kao organizatori protesta.

„Pozivamo sve novinare i novinarke, ali i širu javnost u regionu da, u klimi rastućeg neprijateljstva prema medijskim slobodama, iskažu solidarnost, ojačaju modele saradnje i zajedno izvrše snažniji pritisak na nadležne organe da pronadju i kazne počinioce ovog i svih drugih napada na novinare i novinarke“, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Norbert Šinković, Miodrag Sovilj, Dušan Komarčević, Borjan Jovanovski, Anamari Repić, Predrag Blagojević, Mašenjka Bačić, Nidžara Ahmetašević, Djordje Krajišnik, Tamara Opačić, Branka Dragović Savić, Žarka Radoja, Sanja Kljajić, Ana Benačić, Jasna Babić, Goran Borković, Saša Ćirić, Aleksandar Trifunović.

Medju potpisnicima su i Elvir Padalović, Boris Pavelić, Petar Vidov, Iva Martinović, Ladislav Tomičić, Tanja Pirnat, Jerko Bakotin, Ivor Fuka, Danka Derifaj, Biljana Žikić, Ilir Gaši, Hilma Unkić, Barbara Matejčić, Una Hajdari, Tanja Vujisić, Eldin Hadžović, Olivera Slavnić, Miloš Živanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.