U trendu

Novinarske organizacije iz regiona osudile pretnje uredniku Bete Draganu Janjiću

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, osudila je danas ozbiljne pretnje i poruke mržnje upućene glavnom i odgovornom uredniku Novinske agencije Beta i potpredsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Draganu Janjiću.

Ta regionalna organizacija je u saopštenju podsetila da je od 16. januara sa Fejsbuk stranice „Srbija naša zemlja“ Janjiću stiglo više od 300 komentara sa različitim uvredama ali i direktne pretnje smrću, kao i podaci o njegovoj adresi stanovanja, zbog čega je ocenjeno da je Janjićeva bezbednost direktno ugrožena.

Takodje se navodi da je, prema informacijama NUNS-a, reč o napadima koji su pokrenuti sponzorisanim postom, što ukazuje da se radi o organizovanoj kampanji protiv Janjića.

„Na konferenciji za štampu povodom ubistva Olivera Ivanovića, srpskog političara sa Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je direktno prozvao Janjića i na taj način indirektno ohrabio ovu jezivu kampanju protiv njega“, izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić i dodao da očekuje od tužilaštva da reaguje i odmah spreči dalje ugrožavanje njegove bezbednosti.

Regionalna platforma je zatražila da nadležni organi Srbije odmah preduzmu sve zakonom predvidjene mere koji Janjiću prete i pozivaju na njegov linč a od najviših predstavnika vlasti da javno i nedvosmisleno osude pretnje i poruke mržnje.

„Regionalna platforma podržava NUNS i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora. Istovremeno, pozivamo medjunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbednost novinara“, dodaje se.

Platformu čine NUNS, Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat medija Crne Gore, Udruženje/udruga BiH novinara, Udruženje novinara Kosova i Udruženje novinara Makedonije.

Povod za pretnje Janjiću bila je njegova ocena na društvenim mrežama da ubistvo predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića ima političku pozadinu.

Pretnje su usledile nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, sazvanoj posle ubistva Ivanovića, kritikovao mišljenje glavnog i odgovornog urednika Bete Dragana Janjića.

Napade na Janjića ranije su osudili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Demokratska stranka, Pokret „Dosta je bilo“, Pokret „Ne da(vi)mo Beograd“ kao i koalicija Pokreta slobodnih gradjana, Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret i kandidata za gradonačelnika Dragana Djilasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.