U trendu

Novom patrijarhu SPC čestitao Mladjan Djordjević (Pokret Oslobodjenje)

Porfiriju, danas izabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC), čestitao je predsednik Pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević.

Izrazio je uverenje da će novi „patrijarh biti u službi Svetog duha, Crkve i naroda, te da će se odupreti pritiscima svetovnih vlasti i razvejati negativne uticaje u Crkvi koje pokušavaju da ostvare razne državne strukture“.

Djordjević je ukazao da je „vodilja za ostvarivanje jedinstva već vidjena u Crnoj Gori prošle godine“, kada su „mitropolit Amfilohije i ostali dostojni oci crkve obnovili živu crkvu i razbuktali veru i nadu u ljudima“.

Naveo je da je važno da patrijarh podrži „čvrst stav Crkve i naroda o ulozi Alojzija Stepinca u progonu Srba u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, posebno u svetlu pojedinih napisa u hrvatskoj štampi koji su implicirali da bi moglo da dodje do promene stava SPC“.

„Važno je da se zadrži i stav Crkve kao čuvara srpskog identiteta Kosova i Metohije“, poručio je Djordjević i podsetio da je „Sabor SPC za vreme patrijarha Irineja izneo čvrst stav o južnoj pokrajini i usprotivio se kompromisima, podelama i drugim dogovorima koji idu na štetu Srbije“.

Djordjević je istakao da je „sada odlična prilika“ da se ponovo razmotri preseljenje sedišta patrijarha u Pećku patrijaršiju, što bi bila „čvrsta poruka svima koji žele da otmu i unište srpsko pravoslavno nasledje na Kosovu i Metohiji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.