U trendu

NS-D2SP: Vlast ćuti da Torlak više ne puni bočice sa ruskom vakcinom

Nova-Da se struka pita (NS-D2SP) upozorila je danas da vlasti ćute o tome da Institut Torlak više ne puni bočice sa ruskom vakcinom protiv korona virusa i da nisu ostvarene najave da će iz nove fabrike izgradjene uz pomoć Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, do kraja marta početi proizvodnja kineske vakcine.

Stranka je u saopštenju navela da je 1,7 miliona bočica, namenjenih za punjenje ruske vakcine, plaćeno oko 200.000 evra, a da su sada „razbacane po zgradama Instituta Torlak“.

„Problem je i što ruska vakcina koju je punio Institut Torlak nikada nije registrovana kod Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. Pojedini lekari su javno govorili da su primili vakcinu koju je Torlak punio i pakovao. Medijska kampanja probudila je želju kod mnogih gradjana da prime upravo rusku vakcinu. Ali gde? Nigde. Jer Torlak više čak ni ne puni rusku vakcinu“, piše u saopštenju.

U saopštenju NS-D2SP podsetio je da je izgradnja fabrike za proizvodnju kineskih vakcina počela 9. septembra, a da prve bočice sa Sinofarm cepivom ni danas nisu dostupne.

„Reč je, dakle, o još jednoj spinovanoj priči, medju koje spada i proizvodnja hlorokina u Galenici, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pompezno najavljivao nabavljanje aktivne supstance za proizvodnju leka hlorokin od koje, na svu sreću, nije bilo ništa“, stoji u saopštenju.

Dodaje se i da nadležni ne pominju nabavku „novodizajniranih“ bivalentnih vakcina protiv korona virusa koje su kako se navodi, već u upotrebi Hrvatskoj, Sloveniji i drugim evropskim državama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar