U trendu

NS – DSSP: Izuzeti porodice s decom iz postupka sprovodjenja izvršenja o oduzimanju nepokretnosti

Nova stranka – Da se struka pita najavila je danas da će inicirati hitnu izmenu zakona o izvršenju i obezbedjenju kako bi iz postupka sprovodjenja izvršenja o oduzimanju nepokretnosti bile izuzete porodice sa decom.

Predsednik te stranke Vladimir Kovačević je u Zaječaru, gde je posetio petočlanu porodicu Dimić kojoj preti izbacivanje na ulicu zbog duga od 400.000 dinara sa kamatom, ocenio da je u takvim slučajevima neophodno obezbediti pravnu zaštitu porodicama s decom.

„U ovom slučaju grubo je narušen balans izmedju potencijalne štete iseljavanjem porodice Dinić i pravljenjem ove porodice socijalnim slučajem u odnosu na interes poverioca da naplati taj novac. Uvidom u papire, ustanovili smo mnogo povreda zakona i pravnog neznanja od strane onih koji su pokrenuli sudski postupak“, naveo je Kovačević, a prenela Nova stranka – Da se struka pita.

Navodeći da slučaj porodice Dinić nije jedini u kom javni izvršitelji u Zaječaru ljudima uzimaju kuću zbog sudskih postupaka, Kovačević je ocenio da „na osnovu svedočenja“ gradjana, postoji „sumnja“ da u tom gradu postoji udružena organizacija koja koristi sudije i sudske postupke protiv svojih sugradjana i skraćuje zagarantovane žalbene rokove.

„Postoje slučajevi da ljudi iz neznanja da je krenuo sudski postupak odlaze kod onoga kome duguju novac da to plate, a izvršni postupak teče svojim tokom. Onda se javni izvršitelji bune što novac nije išao preko njih i ‘guraju’ slučaj dalje da bi naplatili svoj honorar kroz taj postupak. To je katastrofa“, ocenio je Kovačević. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.