U trendu

NUNS: Direktivu o autorskim pravima na DSM podržava svetska novinarska organizacija

Evropski parlament (EP) usvojio je danas Direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu (DSM) koju svetska i evropska novinarska organizacija ocenjuju kao „veliki iskorak u zaštiti autorskih prava“.

Ovaj dokument podržale su hiljade autora i kreatora širom Evropske unije, uključujući desetine podružnica Medjunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) koje su aktivno vodile kampanju za odobravanje izveštaja JURI-a i suprotstavljale se kampanji neistina i zastrašivanja koju su vodile moćne internet korporacije, navodi se u saopštenju NUNS-a.

IFJ i EFJ u zajedničkom saoptenju su pozdravile glasanje koje je presudno za novinare da osiguraju zaradu od svog rada i ostanu nezavisni u svom izveštavanju, jer je od suštinskog značaja za dobro funkcionisanje demokratskih društava, piše u saopštenju.

IFJ i EFJ posebno pozdravljaju to što će se u skladu sa članom 11 izveštaja Parlamenta, koristi koje proizilaze iz autorskih prava pošteno deliti izmedju novinara i izdavača. Pored toga, takozvani „trougao transparentnosti“, koji je definisan u poglavlju tri (članovi 14-16), predstavlja veliki korak napred za novinare i autore da steknu jaču kontrolu nad korišćenjem njihovog rada i naknadama koje dobijaju.

Nova klauzula uvodi obaveze izveštavanja o eksploataciji novinarskih dela i ostvarenih prihoda. Novinari moraju biti obavešteni o korišćenju njihovih dela i prihoda ostvarenih tim korišćenjem, bilo da je reč o onlajn sferi, štampi ili elektronskom emitovanju.

Novinarima se takodje mora omogućiti dodatna isplata kod eksploatacije njihovog autorstva mimo originalnih ugovora i treba im se pružiti prilika za rešavanje bilo kakvih sporova u postupcima medijacije ili pred sudovima.

„Slavimo glasanje Evropskog parlamenta za DSM direktivu. To je veliki korak napred u odbrani novinarskih i autorskih prava, koje su godinama kršile tehnološki giganti. Nastavićemo sa kampanjom da Evropski savet uskladi propise sa ovom Direktivom“, izjavio je generalni sekretar IFJ Entoni Belendžer (Anthoni Bellanger), a saopštio NUNS.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike