NUNS: Osuda diskriminacije TV N1 od strane Eparhije bačke

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da „najoštrije osudjuje postupak Srpske pravoslavne crkve (SPC), Eparhije bačke, koja nije dozvolila ekipi televizije N1 da izveštava sa obeležavanja 79. godišnjice Racije u Bačkoj, u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu“.

NUNS navodi da novinarima televizije N1 nije bilo dozvoljeno da udje u portu crkve povodom parastosa i obeležavanja racije u Bačkoj kada su 1942. godine madjarski fašisti ubili oko 4.500 Srba, Jevreja i Roma uz objašnjenje sekretara Eparhije bačke Vladana Simića da „TV N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije Bačke, tačka“.

„NUNS takodje osudjuje i postupak predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića (koji su prisustvovali dogadjaju) i koji su, iako im je bilo ukazano da ekipi N1 nije omogućen pristup, ignorisali ceo slučaj“, navodi NUNS.

NUNS smatra da niko u Srbiji, pa ni SPC kao deo društva, nema pravo da na ovaj način vrše diskriminaciju pojedinih medija i sprečavaju slobodu informisanja.

„Zahtevamo od vrha SPC da hitno obrazloži ovaj postupak i da osudi diskriminaciju kojoj su izloženi novinari N1, jer je ovakvim ponašanjem direktno prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, član 4 stav 2: Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“, navodi NUNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.