U trendu

NUNS: Tužilaštvo da reaguje povodom cenzure SNS-a u Zaječaru

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas reakciju tužilaštva na kako se navodi „cenzorsko ponašanje i direktni atak na slobodu informisanja“ izbornog štaba Srpske napredne stranke (SNS) u Zaječaru.

Udruženje je u saopštenju navelo da su članovi SNS-a „bez obrazloženja“ sinoć zabranili novinarima televizija N1 i B92 i portala Istinomer da snimaju u prostorijama izbornog štaba te stranke po okončanju lokalnih izbora u Zaječaru.

„Ekipi N1 zabranjeno je snimanje u krugu izbornog štaba SNS-a u Zaječaru, a nepoznato lice izguralo je novinarku Gordanu Bjeletić iz stranačkih prostorija. Na pitanje novinarke u vezi sa procedurom praćenja izbora i saopštavanja rezultata, odgovor je bio: ‘Izlazi napolje’. Odmah zatim jedan od prisutnih članova nasrnuo je na novinarku N1“, piše u saopštenju.

NUNS je naveo i da je predsednik opštine Knjaževac i član SNS-a Milan Djokić, odgovarajući na pitanje zašto novinari ne mogu ući u izborni štab naprednjaka, kazao da „nikome od novinara nije dozvoljen ulaz“.

Posmatračka misija CRTA saopštila je ranije da je nekoliko mladića nasrnulo na njihovog posmatrača prilikom pokušaja da zabeleži aktivnosti ispred štaba SNS-a gde se okupio veći broj ljudi i vozila sa registarskim tablicama iz Raške, Kosovske Mitrovice, Negotina i Bora.

Prema navodima CRTE, posmatraču su oteli telefon i izbrisali fotografije uz povike „nemoj da nas slikaš i nećeš imati problema“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.