U trendu

NVO i mediji traže izjašnjenje Uprave za sprečavanje pranja novca o nalazima FATF

Grupa nevladinih organizacija i medija zatražila je danas od Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma da se „u što kraćem roku“ izjasni o oceni Medjunarodnog tela za sprečavanje pranja novca (FATF) da je prekršila ovlašćenja pri proveri poslovanja 57 organizacija i pojedinaca iz medija i civilnog sektora Srbije.

Od tog tela i Vlade Srbije su zatražili da objave ključne nalaze analize u kojoj je, kako se navodi, potvrdjeno da organizacije i pojedinci sa spiska Uprave za sprečavanje pranja novca „posluju u skladu sa zakonom“ i da se odazovu pozivu gradjanskog društva da o tome zajedno izveste komercijalne banke u Srbiji.

Podsetili su da su specijalni izvestioci UN u saopštenju iz novembra 2020. godine zaključili da je Vlada Srbije „zloupotrebila“ mehanizam za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma sa ciljem da zaplaši predstavnike civilnog društva i branitelje ljudskih prava, da ograniči njihov rad i da uguši kritiku vlasti kada je bankama u Srbiji poslala zahtev da dostave podatke o svim računima i novčanim transakcijama za 57 organizacija i pojedinaca iz medija i civilnog društva navedenih na takozvanom „Spisku“.

„Odgovarajući na zahtev Specijalnih procedura za izjašnjenje, FATF se jasno ogradio od ovakvih postupaka Uprave, navodeći da deli zabrinutost UN povodom navoda da je Srbija zloupotrebila zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma da vrši pritisak na civilno društvo i ograniči njegov rad, zbog njegove kritičke orijentacije prema vlastima“, stoji u saopštenju.

Pozvali su Upravu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma da preduzme „konkretne korake“ i „sanira štetu“ pričinjenu organizacijama i pojedincima koji su kako se navodi, „neprimereno targetirani“.

„FATF je konstatovao da u izradi strateških analiza, finansijsko-obaveštajna tela, kakvo je Uprava za sprečavanje pranja novca, nemaju pravo da traže podatke od svojih obveznika, to jest komercijalnih banaka i da je u suprotnosti sa njihovim standardima da se podaci o konkretnim organizacijama i pojedincima prikupljaju bez osnova sumnje“, naveli su iz civilnog sektora.

Saopštenje su potpisale Gradjanske inicijative, Business Info Group, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Beogradski centar za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Centar za vladavinu prava, Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Medju potpisnicima su i Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Omladinski centar CK13, Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, CANVAS, Libek, Fond za humanitarno pravo, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za evropske politike, Balkanska istraživačka mreža – BIRN, Trag fondacija i Novosadska novinarska škola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.