U trendu

NVO: Izbori pokazali da je potrebna radikalna izmena političkog sistema

Grupa vojvodjanskih nevladinih organizacija saopštila je danas da su nedavno održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori predstavljali „veoma jasan indikator potpunog kraha partokratskog i klijentističkog političkog sistema, koji razara ovu državu i gradjanima oduzima elementarno dostojanstvo“.

Vojvodjanske organizacije pozvale su političke i nevladine asocijacije u zemlji da formiraju široku koaliciju koja će se „boriti za suštinsku i radikalnu reformu političkog sistema, a koja će, izmedju ostalog, podrazumevati promenu ustava, izbornog sistema, demokratizaciju i decentralizaciju“.
„Ukoliko se ne desi suštinska i radikalna izmena političkog sistema, svaki naredni izbori u Srbiji će ličiti na ove, odnosno na dirigovanu tragikomičnu farsu prepunu tragikomičnih detalja, poput onog da je u Vranju celo jedno selo glasalo za Savez vojvodjanskih Madjara“, navodi se u saopštenju koje potpisuje pet nevladinih organizacija.

Ova organizacija smatraju da „ogroman“ broj gradjana na izborima nije glasao iz prostog razloga jer „nije imao za koga da glasa“.

„Na izborima su učestvovale skoro isključivo stranke i organizacije koje se nalaze u klijentističkoj vezi sa naprednjačkom vlašću, a svi zajedno predstavljaju političku ‘klasu’ koja je državu otela od gradjana, dramatično zloupotrebljavajući javne resurse“, navodi se u saopštenju.

Vojvodjanske organizacije su zahvalile gradjanima na tome što su prepoznali da takozvana koalicija Vojvodjanski front nije na ovim izborima zastupala interese Vojvodine i njenih gradjana, već „nekolicine političkih parazita“, koji „decenijama onemogućavaju razvoj vojvodjanskog političkog subjektiviteta“.

„Ni medju strankama koje su bojkotovale izbore na žalost ne prepoznajemo one koje nude suštinsku alternativu pogubnoj naprednjačkoj vlasti i koje su spremne da zajedno sa gradjanima rade na radikalnim izmenama političkog sistema, čiji kredo treba da bude – vratiti državu gradjanima!“, navodi se u saopštenju.

Ove organizacije su pozvale medjunarodnu zajednicu da „prestane da podržava režim Srpske napredne stranke i pomogne gradjanima Srbije da se oslobode svojevrsnog ropstva kroz radikalnu izmenu političkog sistema“.

Saopštenje su potpisali Vojvodjanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Vojvodjanska politikološka asocijacija, Centar za interkulturnu komunikaciju, Gradjanska akcija Pančevo i Zelena mreža Vojvodine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.