U trendu

NVO: Na pomolu prvi znaci opadanja podrške Srpskoj listi

Istraživanje nevladine organizacije „Aktiv“ iz Severne Mitrovice pokazuje prve znake eventualnog opadanja podrške Srpskoj listi, koja je od 2013. godine, kada je formirana, imala neprikosnovenu podršku.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), istraživanje sprovedeno na uzorku od 350 ispitanika tokom decembra 2022. i januara 2023. godine, je pokazalo da je svega 2,4 odsto ispitanih iskazalo podršku partiji koja od svog nastanka deluje uz podršku vladajuće partije u Srbiji – Srpske napredne stranke na čijem je čelu Alekandar Vučić.
Srpska lista je u poslednjoj deceniji osvajala vlast u deset lokalnih samouprava na Kosovu sa većinskim srpskim stanovništvom, u kojima je izborima dobijala i do 90 odsto glasova.

Predstavnik nevladine organizacije „Aktiv“ Miodrag Milićević je naveo da smatra da je Srpska lista izgubila podršku jer se građani na severu osećaju „odbačenima“, nakon uklanjanja barikada.

„To je jasno uticalo u negativnom smislu na percepciju građana da se smatraju napuštenim i od strane centralnih institucija ali i od strane lokalnih političkih predstavnika, koje smatraju direktno odgovornim za postojeće stanje na severu Kosova“, rekao je Milićević.

Član nevladine organizacije Humani centar – Mitrovica Veroljub Petronić je rekao da smatra da pripadnici srpske zajednice sve manje veruju Srpskoj listi zbog „nepotizma, korupcije i raznih afera“.

Petronić je u izjavi za RSE ocenio i da je odluka Srpske liste o izlasku iz kosovskih institucija bila „pogrešan korak“.

„Svojim izlaskom izvukli su iz institucija mnogo ljudi, totalno pogrešan korak. Odlučili su da se to urade, umesto da stvari na neki način normalizuju“, navodi on.

Prema njegovom mišljenju, ni političari iz drugih partija „nemaju kapacitet ili integritet“ da zadobiju veće poverenje građana.

U saglasnosti sa Ustavnim garancijama koje se daju srpskoj manjini na Kosovu, podržavala je svaku vladu, i prihvatala deset mesta u Skupštini Kosova, sve do novembra prošle godine kada je, nezadovoljna odlukom o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na kosovske, stupila u bojkot kosovskih institucija.

Kao posledica bojkota u većinski srpskim opštinama na severu Kosova, za 23. april raspisani su izbori, na kojima nije izvesno učešće ove partije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.