U trendu

NZZ: Vučiću inscenirano prijateljstvo sa Kinom daje veći manevarski prostor

Kineska ofanziva šarma na Balkanu posebno je uspešna u Srbiji zato što prisustvo Pekinga kao alternativnog finansijera Beograd lišava obaveze da ispuni neprijatne zahteve Zapada koji se tiču vladavine prava i kosovskog pitanja, piše danas švajcarski dnevnik Noje ciriher cajtung (Neue Zuericher Zeitung-NZZ).

Dnevnik, čiji tekst prenosi portal Euraktiv Srbija, podseća da je Kina tokom pandemije u mngim delovima sveta svojom pomoći pokušala da izazove simpatije, a da u Evropi u tome nigde nije bila tako uspešna kao u Srbiji, što je za Peking mnogo više od pukog dizanja ugleda.

„Peking se više od desetleća trudi da poveća svoj trag u regionu. Balkan je za veliki projekat inicijative ‘Pojas i put’, kojim bi trebalo osigurati kontrolu nad najvažnijim trgovačkim putevima, od izuzetnog značaja kao koridor prema srednjoj Evropi“, piše list.

„Zemlje, koje kao Srbija imaju tesne kontakte sa Evropskom unijom, a ne dele njene državno-pravne obaveze, posebno su atraktivni partneri“, piše NZZ.

Dnevnik dodaje da „to što region sada uživa samo još malu pažnju, povećava manevarski prostor Pekinga, ali i potrebu regionalnih aktera da potraže nove partnere“.

„I dok je Kina u početku nastupala samo kao finansijer velikih infrastrukturnih projekata, poslednjih godina je diverzifikovala svoj angažman u regionu“ pa se tako u Srbiji gradi i „saradnja u oblasti naoružanja ili telekomunikacija“, a „u novije vreme pažnju su privukle kineska ulaganja u energetski sektor i tešku industriju“, piše NZZ.

„Postoji i saradnja ispod radara. Fondacija Konrad Adenauer, bliska (nemačkoj vladajućoj) Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) nedavno je u izveštaju opisala i kako je Peking u više balkanskih država pokušao da putem medijskih projekata utiče na javno mnjenje“, dodaje švajcarski dnevnik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.