U trendu

Obeležen Dan Bezbednosno-informativne agencije

Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić izjavio je danas da se ta agencija od osnivanja uspešno borila protiv bezbednosnih pretnji poput terorizma, separatizma, verskog, ideološkog i etničkog ekstremizma, prikrivenog delovanja stranog faktora i organizovanog kriminala.

„Uspeli smo da obezbedimo sigurnost gradjanima Srbije i omogućili im da mirno posećuju javna mesta i okupljanja, što mnogo veće i bogatije službe od naše u Evropi i svetu ne uspevaju“, kazao je Gašić na obeležavanju Dana BIA. 

Navodeći da BIA poslove obavlja uvek u skladu sa zakonom, Ustavom i za dobrobit Srbije, Gašić je kazao i da će izmene i dopune Zakona koje se nalaze u skupštinskoj proceduri i planirane izmene unutrašnje organizacije omogućiti da BIA ubrza protok informacija kroz agenciju kako bi najviše državno rukovodstvo mogla da izveštava u realnom vremenu.
Venac na memorijalni zid sa imenima poginulih pripadnika službe položili su Gašić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića.

Čestitajući u svojstvu izaslanika predsednika Srbije 15. godišnjicu BIA, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da mnogi ne mogu da procene koliko je težak posao zaposlenih u bezbednosnom sektoru.

„Iz ugla ministra shvatam koliko odricanja trpe pripadnici BIA kako bi svaki gradjanin Srbije mogao da hoda slobodno i bezbedno. Kada na Memorijalnom zidu vidim imena poginulih pripadnika službe shvatam koliki dug imamo prema njima“, kazao je Stefanović.

On je ocenio da policija, vojska i BIA skladno funkcionišu u zaštiti slobode države i bezbednosti svakog gradjanina

„Živimo u uslovima u kojima se menja svet, menjaju se izazovi sa kojima se suočavamo, ali i sami kriminalci. Drago mi je da BIA razmišlja kako da modernizuje svoj rad, kako bi gradjani u svakom trenutku bili bezbedni“, naveo je Stefanović.

Od formiranja resora Državne bezbednosti 1992. godine do osnivanja BIA 2002. poginulo je 99 pripadnika RDB
od kojih 18 na Kosovu.

Svečanosti u sedišu BIA u Beogradu izmedju ostalih, prisustvovali su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin i Nela Kuburović.

BIA je formirana 27. jula 2002. stupanjem na snagu Zakona o BIA, čime je prestao sa radom resor Državne bezbednosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Tim zakonom su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi izdvojeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Osnovni zadaci te civilne službe su zaštita bezbednosti Srbije, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje i rušenje ustavnog poretka kao i prikupljanje, obrada i procena bezbednosno-obaveštajnih podataka značajnih za bezbednost Srbije.

Bezbednosno-informativna agencija obeležava svoj Dan u znak sećanja na 17. oktobar 1899. kada je Skupština Kraljevine Srbije donela zakon o ustrojstvu Centralne državne uprave, Odeljenja za poverljive poslove policije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.