U trendu

Obradović: Banke peru mafijaške pare stečene trgovinom drogom a vlast ćuti

Lider pokreta Dveri i kandidat za predsednika Srbije Boško Obradović optužio je danas vodeće banke u zemlji da „peru prljave mafijaške pare stečene trgovinom drogom“ i upitao premijera Aleksandra Vučića zašto se ne oglašava tim povodom.

Predstavljajući kako je rekao „drugi deo Dveriliksa, najveće kriminalno-političke afere u Srbiji“, Obradović je novinarima u Narodnoj skupštini kazao da je većina „pljačkaških privatizacija maska za legalizaciju para stečenih trgovinom drogom“.

„Danas na našem sajtu objavljujemo snimke razgovora najbližeg Šarićevog saradnika Zorana Ćopića i većine rukovodilaca vodećih banaka u Srbiji. Ključno pitanje je zašto se ti snimci ne koriste u sudskim postupcima i zašto nijedan bankar nije odgovoran za pranje prljavih para“, naveo je lider Dveri.

Prema Obradovićevim rečima, „skandal“ sa pranjem novca stečenog kriminalnim aktivnostima ne bio bio moguć „bez vrha vlasti i Narodne banke Srbije koja obrće 45 odsto tih para“.

„Zašto Aleksandar Vučić ne odgovara na navode o bliskoj vezi njegovog kuma Nikole Petrovića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog sa najsumnjivijim malverzacijama u Srbiji“, upitao je Obradović.

On je naveo i da je materijal o aferi sa pranjem para dobio od gradjana iako je označen kao državna tajna.

„Ovaj materijal je neko gurnuo u fioku i tako bankare spasao odgovornosti. Naša je obaveza da ti snimci ne budu državna tajna“, kazao je lider Dveri.

Obradović je dodao da bi u slučaju da postane predsednik Srbije, formirao antikorupcijski tim pri Savetu za nacionalnu bezbednost koji bi se bavio tom aferom, kao i da bi se zalagao za dodatno oporezivanje stranih banaka koje po njegovim rečima, godišnje iznose iz Srbije oko 800 miliona evra bez plaćanja poreza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.