Obradović: Briselski dijalog je štetan za nacionalne interese Srbije

Predsednički kandidat Dveri Boško Obradović izjavio je da bi kao predsednik bio apsolutni protivnik, kako se izrazio, „antiustavnih briselskih sporazuma“, jer su oni štetni za nacionalne interese Srbije.

U predizbornom intervjuu agenciji Beta, Obradović je ocenio da u tom dijalogu Brisel nije neutralan kao i da je Evropska unija direktno na strani Kosova i da Srbija nema interes da se pregovori nastave.

„Tamo nije doneta nijedna odluka u našu korist, sve su odluke i sporazumi u funkciji stvaranja druge albanske države na Balkanu, i u perspektivi velike Albanije. Ono što je tragedija je da naša vlast saučestvuje u stvaranju nezavisnog Kosova i velike Albanije“, rekao je on.

Obradović je rekao da bi se kao predsednik zalagao da se pitanje Kosova vrati u Savet bezbednosti UN jer Srbija tamo ima saveznike u Rusiji i Kini i jer tamo ne bi prošla nijedna odluka koja je štetna po njene interese.

Lider Dveri je naveo da je apsolutno protiv ulaska Srbije u NATO i da bi se zalagao da se to pitanje reši na referendumu, kao i ostala važna pitanja poput Evropske unije, dijaloga na Kosovu pa čak i uvoza genetski modifikovane hrane i semena.

„Nato je kriminalna i zločinačka organizacija koja je širom sveta ostavila pogubne tragove. Intervenišući u brojnim nezavisnim državama, mnogim narodima sveta su naneli zlo. Mi smo bili prvi kojima je NATO doneo zlo 1995. i 1999. godine. Svako ko se seti spaljenog voza u Grdeličkoj klisuri i stradanja dece u bombardovanju siguran sam da nikada ne može biti pristalica ulaska Srbije u NATO“, naveo je on.

Obradović je rekao da bi ključna izmena u spoljnoj politici bila to što bi Rusija postala spoljnopolitički partner broj jedan za Srbiju, jer postoji ozbiljan ekonomski, politički i vojnobezbednosni potencijal za saradnju.

„Treba nastaviti saradnju sa Kinom i posebno raditi na razvoju saradnje sa novom Amerikom koja se stvara nakon izbora Donalda Trampa i novom Evropom koja se stvara na razvalinama Evropske unije… I nova Amerika i nova Evropa žele saradnju sa Rusijom. Svi žele strateško partnerstvo sa Rusijom i tu je velika šansa za diplomatiju Srbije“, rekao je on.

Obradović je naveo da je nedopustivo to što se Savet za nacionalnu bezbednost nije sastajao u vreme Tomislava Nikolića, kojeg je optužio da je krivac za to što je bio u senci premijera Aleksandra Vučića.

Govoreći o drugim opozicionim kandidatima, Obradović je ocenio da Vojislav Šešelj nije prava opozicija.

„On je lažna opozicija i Vučićev sluga koji se od Haškog pobednika pretvorio u Vučićevog potrčka koji očigledno prima pare da bi ćutao o svemu što zna o Aleksandru Vučiću i njegovom kriminalnom udruženju. Nemoguće je da Šešelj koji je veoma obavešten, ne zna ono što smo mi objavili na Dveriliksu. On mnogo bolje zna o Vučićevom bratu i kumu ali o tome ćuti za pare“, rekao je Obradović i dodao da Šešelju „nije prvi put da prodaje izbore“.

On je rekao da Vuk Jeremić i Saša Janković nisu nova lica na srpskoj političkoj sceni i dodao da Jeremić mora da se odredi o svemu lošem što se dešavalo u vreme vlasti njegove nekadašnje stranke dok je za Jankovića ocenio da je birokrata koji nije imao problem sa Vučićem kada ga je on birao za zaštitnika gradjana.

Obradović je ponovio da će jedan od prvih poteza koje će uraditi kao predsednik biti formiranje Antikorupcijskog tima pri Savetu za nacionalnu bezbednost koji bi se obračunao sa političkom mafijom i inicirao usvajanje zakona o ispitivanju porekla imovine svih političara od 1990. godine i uvećanje kazni za koruptivna dela koje počine funkcioneri.

On je, takodje, najavio da bi koristio mogućnost da vraća zakone u parlament i ne potpisuje ih svaki put kada proceni da su oni loši po interese gradjana.

„Da sam ja bio na mestu predsednika nikada ne bi bio potpisan zakon kojim su smanjene penzije, nikada ne bi bio potpisan sporazum sa NATO, antiustavni briselski sporazum niti bih dozvolio da bude potpisan koruptivni Leks specijalis o Beogradu na vodi“, rekao je Obradović i dodao da bi se kao predsednik zalagao i za unapredjenje takozvane porodične politike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.