U trendu

Obradović (Dveri) predlaže novi opozicioni dogovor u cilju rušenja vlasti SNS

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović je danas, u „otvorenom pismu kolegama iz opozicije“, predložio „novi opozicioni dogovor u tri tačke“ posvećen saradnji između „državotvorne i prozapadne“ opozicije, u cilju rušenja vlasti Srpske napredne stranke (SNS).

Obradović je u otvorenom pismu koje je dostavljeno medijima naveo da je predlog Dveri „nadgradnja postojećih zahteva“ protesta „Srbija protiv nasilja“, u pravcu „traženja ostavke Vlade Srbije i formiranja prelazne vlade do novih izbora, čiji bi zadatak bio da obezbedi slobodu medija i poštene izbore“.

Druga tačka novog opozicionog dogovora koji predlažu Dveri je „novi društveni ugovor za Srbiju posle Vučića“ i treća „dve ili tri kolone na izborima kao u Crnoj Gori, koje bi napravile sporazum o nenapadanju i zajedničkoj saradnji oko odbrane izbornih rezultata, koji bi podrazumevao slobodu ideološkog razvrstavanja“.

„Nema vraćanja na staro pre dva tragična masakra, što znači da nema vraćanja ni na bivši režim pre naprednjaka. Građani na ulicama traže ne samo smenu vlasti već i kompletnog naopakog, nepravednog i korumpiranog sistema. Potreban nam je novi nacionalni bazični konsenzus svih društveno-političkih aktera. Predlažem da osnovu tog konsenzusa čine tri nova dogovora, kao tri stuba novog društvenog ugovora, koji će biti osnov smene režima i novog sistema“, rekao je Obradović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, tri stuba novog društvenog ugovora su „očuvanje nacije i države – nacionalni dogovor za Srbiju, vladavina naroda, institucija i zakona – demokratski dogovor za Srbiju i očuvanje naše životne sredine – zeleni dogovor za Srbiju“.

Obradović je kazao i da Dveri ne mogu sarađivati sa opozicijom „jedino u slučaju ako je ideja da se Vučić na silu zameni nekim još prozapadnijim režimom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.