U trendu

Obradović (Dveri) predlaže Vučiću pregovore

Predsednik Pokreta Dveri, Boško Obradović, danas je u otvorenom pismu predsedniku vladajuće SNS i Srbije, Aleksandru Vučiću, predložio da opozicija i vlast „sednu za pregovarački sto dok ne bude kasno“.

U pismu koje je naslovljeno sa „Predsedniku Srpske napredne stranke (SNS), na nepoznatoj lokaciji“, Obradović pita Vučića „gde se nalazi dok se država raspada“.

„Nadam se da će vas ovo pismo naći u dobrom zdravlju, što se ne može reći za državu Srbiju, koju ste ostavili na milost i nemilost vašim nesposobnim i korumpiranim kadrovima. Vaše novo pojavljivanje na TV Pink ili bilo gde drugo neće sakriti činjenicu da ste nestali iz javnosti dok se država raspada“, piše Obradović.

On je ocenio da se u zemlji u kojoj su „razorene sve nezavisne državne institucije, a na prvom mestu pravosudje“, više ne zna ni najobičniji podatak o odzibu glasača na izborima, ili o broju novozaraženih i umrlih od zarazne bolesti.

„Ako toga niste svesni, želeo bih da vas informišem da vama lično, vašoj Vladi koja služi kao izvršni odbor Predsedništva, i vašem Kriznom štabu ništa ne veruje više od polovine gradjana Srbije“, piše u pismu.

Obradović smatra da se iz sadašnje situacije može izaći samo tako što će Vlada i Krizni štab podneti ostavke, a potom biti izabrana prelazna, tehnička vlada i novi krizni štab.

„Odgovorni za ‘lažiranje’ zvaničnih državnih podataka o broju novozaraženih i umrlih biće krivično gonjeni za ugrožavanje zdravlja nacije“, poručio je lider Dveri.

„U suprotnom, svi predstavnici vlasti doživeće širom Srbije slične slike dočeka kao juče (zvaničnika Vlade) u Novom Pazaru (uz protest), a vaše naredbe i preporuke više niko neće slušati jer je nestalo poverenje u to što radite, neprestano rizikujući zdravlje gradjana zbog vaših šema i kombinacija sa izborima i opstankom na vlasti po svaku cenu“, piše u pismu.

Obradović je ocenio i da je Vučić od države napravio vladavinu „kupljenih diploma“.

„Vi ste se prvo smejali virusu, pa nas zatvarali četiri dana u četiri zida, pa glumatali da je sve u redu da biste organizovali prve izbore u Evropi usred pandemije, da biste ovih dana nestali iz javnosti izbegavajući da preuzmete odgovornost za sve to, dok vaša stranačka drugarica (premijerka) Ana Brnabić vredja žrtve i njihove porodice u Novom Pazaru“, ukazao je Obradović.

Napisao je i da je Vučić „lično odobrio“ publiku na stadionima da bi se „dodvorio navijačima“ da se ne okrenu protiv njega zbog „planirane izdaje Kosova i Metohije“.

„Vi ste počeli da žrtvujete i svoje ljude iz Vlade koji su oboleli zbog žurke u sedištu vaše stranke na kojoj se proslavljala pobeda na lažnim i nedemokratskim izborima“, napisao ke lider Dveri.

„Sa svih strana se čuju informacije da nema dovoljno testova, da je zdravstveni sistem preopterećen, da su redovi ispred KOVID-ambulanti, da respiratori koje ste nabavili pod sumnjivim okolnostima ne rade“, navodi se u pismu.

„Pozivam vas da, dok ne bude kasno, sednemo za pregovarački sto vlasti i opozicije i dodjemo do sporazuma koji bi u formi specijalnog zakona bio usvojen na hitnoj sednici Narodne skupštine u starom sazivu“, piše u pismu.

Obradović smatra da „sve drugo vodi u dalji slom srpske demokratije i zdravstvene bezbednosti“ jer „većina gradjana Srbije više nema poverenje u postojeću Vladu i Krizni štab koji ne radi po stručnim parametrima već po Vučićevim nalozima“.

„Kada sledeći put budete nestali iz javnosti, razlog će biti taj što ste prisiljeni da bežite iz zemlje pred nagomilanim narodnim besom zbog svega što ste uradili za ovih devet godina vlasti. Smatram da je i za vas lično, i za sve gradjane Srbije, bolje da se ova kriza reši mirnim putem i za pregovaračkim stolom“, napisao je Obradović u otvorenom pismu Vučiću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.