U trendu

Obradović (Dveri): SNS i SPS na sednici odbora ostavile prostor za uvođenje sankcija Rusiji

Šef poslaničke grupe pokreta Dveri u Skupštini Srbije Boško Obradović ocenio je danas da su poslanici vladajuće većine bili uzdržani na predlog o uvođenju sankcija Rusiji na sednici Odbora za spoljne poslove, kako bi tu opciju mogli da ostave otvorenom, ali na način da se ne zamere Zapadu.

Obradović je u saopštenju naveo da su Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) uzdržanim stavom ostavili prostor za eventualno uvođenje sankcija, „kao što su pod pritiskom iz EU već uvedene Belorusiji“.

Prema njegovim rečima, da je ostavljen prostor za donošenje takve odluke, vidi se i u tome što je na sinoćnoj sednici odbora vladajuća većina odbila predlog rezolucije 28 poslanika „državotvorne opozicije“ o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenta spoljne politike.

„Dodatni razlog zašto se aktuelnoj vlasti ne može verovati po ovm pitanju je taj da je već dva puta prekršena odluka Saveta za nacionalnu bezbednost, kada se tiče odbijanja francusko-nemačkog sporazuma i moratorijuma na zajedničke vojne vežbe sa bilo kim“, kazao je Obradović.

Odbor Skupštine Srbije za spoljne poslove nije u ponedeljak usvojio predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike sa EU po pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Za predlog su glasala dva člana odbora, jedan je bio protiv, a 12 uzdržano.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.