U trendu

Obradović (Dveri):Podrška domaćim preduzetnicima i poljoprivredi je vrhunski patriotizam

Lider Dveri Boško Obradović je rekao danas da je podrška domaćim preduzetnicima, privredi i poljoprivredi vrhunski patriotizam u 21. veku.

Obradović je na konferenciji za novinare rekao da je uveren da u ovom trenutku nema značajnijeg patriotizma od ekonomskog patriotizma.

Naveo je da ekonomski patriotizam treba da označi „taj kopernikanski obrt“ u ponašanju i sadašnjih i bivših državnih vlasti“ koje su, kako je naveo, „do sada favorizovale strane kompanije“.

„Sada je došlo vreme i ja ću kao budući predsednik Srbije biti garant upravo toga da domaći preduzetnik i poljoprivrednik dodju u prvi plan“, rekao je Obradović.

On je istakao da je dosadašnja praksa i sadašnje i bivše vlasti bila pogubna jer je, kako je naveo, u Srbiji strani investitor bio zaštićen kao „beli medved“.

„Stranom investitoru su se davali praktično svi resursi naroda i držabe – besplatno gradsko gradjevinsko zemljište, komunalna infrastruktura, ogromne subvencije, poreske olakšice, jaftina radna snaga…“, rekao je Obradović.

On je naglasio i da sve što je dobijao strani investitor, za vreme sadašnje i bivše vlasti, „nikada nije ima domaći preduzetnik“, te naglasio da će to biti promenjeno.

Prema njegovim rečima, od 2006. do danas više milijardi evra država je dala za subvencije raznim investitorima, a od toga stranim je pripalo 93,5 odsto.

Naglasio je da će to, kada budu došli na vlast, biti promenjeno i da će većina subvencija i svaka vrsta podrške ići ka domaćim preduzetnicima, privrednicima i poljoprivrednicima.

„Naš zajednički Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, pod rednim brojem 11 na republičkim parlamentarnim izborima nudi najviše konkretnih rešenja u svim sferama društva a ponajviše u sferi ekonomije“, rekao je on.

Potpredsednik Dveri, inače privatni preduzetnik Milovan Jakovljević, predstavio je paket mera domaćoj privredi i preduzetnicima koji obuhvata 28 konkretnih rešenja.

Jakovljević je naveo da tu spada povećenje efikasnosti državne uprave kao i pravne sigurnosti za sve preduzetnike, kao i da veći deo državnih subvencija treba da bude preusmeren na domaće preduzetnike.

Prema njegovim rečima, tu spada i finansijska podrška malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednim gazdinstvima i drugim oblicima domaćeg preduzetništva.

Rekao je i da treba uvesti nultu toleranciju prema sivoj ekonomiji kao i da je neophodno suzbiti rad na crno.

Prema njegovim rečima, tu spada i oslobodjanje od plaćanja poreza i doprinosa na platu u roku od tri godine onih koji prvi put počinju posao kao i maksimalna podrška ženema preduzetnicama za vreme trudnoće i nakon porodjaja.

Jakovljević je naveo da tu spadaju i subvencije od najmanje 10.000 evra po radnom mestu za sve domaće preduzetnike, uvodjenja podsticaja za poslodavce oslobadjanjem dela poreza na kapitalnu dobit…

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.