U trendu

Obradović: Jedino rešenje krize hitno raspuštanje skupštine i vanredni izbori

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je neophodno da se odmah počne s konsultacijama vlasti i opozicije o datumu vanrednih izbora na svim nivoima i stvaranju uslova da oni budu slobodni i pošteni.

Kako su saopštile Dveri, povodom 30 godina od prvih izbora nakon obnove višestranačja u Srbiji, održanih 9. decembra 1990. godine, Obradović je ocenio da su skupštine bez opozicije, na svim nivoima – od republičkog, pokrajinskog i lokalnog, nedemokratski, besmisleni i neodrživi.

„Jedino rešenje za aktuelnu političku krizu u Srbiji i krah višestranačke demokratije i parlamentarizma jeste hitno raspuštanje Narodne skupštine i vanredni izbori na svim nivoima“, rekao je Obradović.

Istakao je da se hitno mora početi s konsultacijama da bi se se što pre postigao dogovor oko dinamike najavljenog dijaloga.

Konsultacije treba da obuhvate teme slobode medija, odnosno, kako je Obradovič rekao, oslobodjenje medija za drugačije mišljenje i kritiku vlasti najmanje 6-9 meseci pre izbora, što se pre svega odnosi na RTS, zabranu funkcionerske kampanje i pritisaka na birače.

„Vreme je da se otvori rasprava i o promeni izbornog sistema koji se nije menjao 20 godina i koji ovakav ne postoji nigde drugo u Evropi“, naveo je lider Dveri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.