U trendu

Obradović: Mediji da naprave razliku izmedju manjinskih i stranačkih pitanja

Novinar Vukašin Obradović ocenio je danas u Novom Pazaru da je važno da se novinari pridržavaju etičkih kodeksa i profesionalnih standarda tokom predstojeće kampanje za nacionalne savete nacionalnih manjina.

On je na savetovanju o izveštavanju o tim izborima, koje su organizovali Organizacija za evropsku bezbednost (OEBS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), rekao da je to specifična materija koja zahteva više novinarske pažnje, bez navijačkih tonova i svrstavanja na jednu ili drugu stranu.

„Najvažnije je da se mediji potrude da što je moguće u većoj meri prenesu gradjanima stav o problemima sa kojima se suočavaju manjinske zajednice, a ne da služe kao megafon ljudima sa lista i političarima. Osim toga, pošto je očigledno da će biti veliki uticaj političkih stranaka na ove izbore, mediji treba da naprave jasnu razliku izmedju onoga šta su manjinska, a šta stranačka pitanja“, rekao je Obradović.

On dodaje da je svestan da to neće biti lak zadatak, ali da se nada da će novinari uspeti da se izbore sa tim izazovom, jer će sigurno biti pritisaka.

Novinarka i medijska analitičarka Žužana Serenčeš smatra da mediji tokom izveštavanja treba da uključe širi spektar sagovornika i ljudi iz struke, a ne samo predstavnike izbornih lista.

Osim iz Novog Pazara, ovom savetovanju prisustvovali su i novinari iz Preševa i Bujanovca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.