U trendu

Obradović: Napad na novinare u Skupštini Srbije nije spontan niti slučajan

Novinar i nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ocenio je da je formiranje nove Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara samo „poruka medjunarodnoj zajednici i jedan u nizu iznudjenih poteza vlasti koja želi EU i SAD da pokaže navodnu brigu o položaju novinara“.

„Formiranje komisija i radnih grupa neće imati nikakvog efekta sve dok se suštinski ne promeni odnos vlasti prema slobodnim medijima i slobodi izražavanja uopšte“, kazao je Obradović agenciji Beta.

Odgovarajući na pitanje da li bi novinarska udruženja i asocijacije trebalo da učestvuju u punom kapacitetu u radu novih radnih grupa Obradović kaže da moraju najpre da nastave prekinute razgovore iz 2019. godine i otvore ponovo raspravu o 13 tada postavljenih zahteva.

„Ispunjavanje tih ili nekih drugačije formulisanih zahteva treba da bude uslov za nastavak saradnje sa Vladom Srbije u okviru radnih grupa. Bez toga, nema nikakvog smisla dalje učešće predstavnika novinara i medijskih radnika u radnim grupama ili komisijama“, rekao je on.

Po Obradovićevom mišljenju vlast može mnogo toga da učini na poboljšanju položaja novinara mimo Medijske strategije ili Akcionog plana, koristeći se postojećim legislativnim okvirom.

„Medijska udruženja i asocijacije ispunjavanje tih zahteva moraju da postave kao uslov saradnje. Bez toga samo se daje kredibilitet vlasti uprkos tome što se medijski uslovi pogoršavaju iz dana u dan“, smatra on.

Obradović ističe da su ugrožavanje bezbednosti novinara, uvrede, pretnje ili fizički napadi pre svega, posledica atmosfere u društvu koju generiše vlast svojim ponašanjem.

„Ako na jednoj strani imate najviše predstavnike vladajuće stranke koji onaj deo medijske scene koji je kritički nastrojen označavaju kao političke neprijatelje, strane plaćenike, izdajnike koji rade protiv interesa gradjana i države, ili čak pripremaju ubistvo Aleksandra Vučića, nikakva komisija ne može poboljšati položak novinara i povećati njihovu bezbednost“, smatra on.

Obradović je ocenio da je ta „licemerna politika“ zapravo suština medijske strategije vladajuće stranke i da se tu neće ništa promeniti.

„Povećanjem stepena slobode medija Srpska napredna stranka (SNS) bi zapravo sekla granu na kojoj sedi jer, suštinski, kontrola medija je jedan od osnovnih stubova vladavine Aleksandra Vučića“, naveo je on.

Bez toga bi, kako je ocenio, aktuelna vlast ostala bez jedne od osnovnih poluga na kojoj zasniva svoju dominaciju u društvu i to uslovljava ponašanje poslanika ali i ostalih funkcionera SNS-a.

„Napad na novinare u Skupštini Srbije nije spontan niti slučajan potez vladajuće većine. Radi se o osmišljenoj i dobro planiranoj strategiji SNS koja preko poslanika (Marka) Atlagića, (Luke) Kebare, (Biljane Pantić) Pilje, šalje jasnu poruku Srbiji i svom biračkom telu“, naveo je Obradović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.