U trendu

Obradović: Neodgovornost REM-a je zapanjujuća, članovi Saveta treba da podnesu ostavke

Na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje lider Dveri Boško Obradović izjavio je da je zapanjujuća neodgovornost REM-a za situaciju na televizijama.

On je čitao delove izveštaja u kojima piše da televizija B92 nije ispunila nijedan deo elaborata na osnovu kojeg je dobila frekvenciju, kao i da Pink i Hepi nisu emitovale nikakve kulturne ni dečje sadržaje, a da članovi Saveta REM-a, koji priznaje da je prekršen zakon, i dalje nisu podneli ostavke.

Izveštaj je, kako je rekao, savršeno pokazao nerad i propuste REM-a jer ne krije da je, na primer, Hepi televizija 2021. godine 14,4 odsto programa emitovala rijaliti, a Pink čak 39 odsto.

„Jedini smisao ove sednice je da vi podnesete ostavke“ rekao je Obradović i tražio da se ne prihvati Izveštaj REM-a o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima.

„Ako ste kao SNS već 10 godina imali apsolutnu vlast u državi onda molim vas da preuzmete odgovornost, a prvi koji treba da odu su članovi Saveta REM-a. Ja sam zapanjen količinom vaše neodgovornosti. Vaša izlaganja, vaš izveštaj i vaše nečinjenje, i da danas dođete i ne pokažete pred javnošću trunku odgovornosti i ne izvinite se za ono što ste dozvolili na medijima to je jezivo i zapanjujuće“, rekao je Obradović.

Prethodno je zamenik predsednika Saveta REM-a Milorad Vukašinović izneo niz optužbi na račun neimenovanih osoba, koje su, kako je rekao, inspiratori nasilja i napada na članove REM-a.

Na sednici na čijem je dnevnom redu izveštaj REM-a o medijskom nasilju, Vukašinović je rekao da su predsednica REM-a Olivera Zekić, on lično i ostali članovi Saveta izloženi svakodnevnim napadima

„Na delu je jedan opasan proces u našem društvu i frontalni napad na institucije i integritet ličnosti i osnovna ljudska prava“, rekao je Vukašinović i kao primere naveo da je Olivera Zekić posle tragedije u „Ribnikaru“ od jednog glumca oglašena odgovornom za smrt bar troje dece, a da je jedan od napadača na njega otvoreno priznao da je bio „pod uticajem propagande sa Nove S“.

Poslanik izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ Dušan Marić ocenio je da opozicija koristi tragediju i da je opozicija „nemoralna“.

Kazao je da je „jedan od ideologa dela opozicije“ Jovo Bakić javno rekao da će naprednjake juriti po ulici, a u studiju nije reagovala ni voditeljka ni ostali gosti.

Marić je priznao da na televizijama ima previše nasilja, ali je kritikovao protest jer mu je glavni trnasparent „Sve mora da stane“ rekavši da je to opasan ultimatum.

Najavio je da će glasati za izveštaj REM-a ali da ne pristaje na ocenu da REM nije odgovoran za nasilje na televizijama.

Poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović rekla je da je ovakav izveštaj REM-a još jedna prevara i podvala koja ne iznenađuje, jer REM već više od deset godina predstavlja samo polugu koja radi u interesu održanja partije na vlasti.

Manojlović je pitala zašto se REM toliko trudi da se održe rijaliti na televizijama kako bi se građani držali neobavešteni i samo slušali šta im govori predsednik (Srbije Aleksandar Vučić).

„Nakon poslednjih nastupa vidi se da Aleksandar Vučić ne vlada ni sobom, a kamoli polugma vlasti koje je preuzeo“, rekla je Manojlović.

Istakla je da je izveštaj REM-a pun relativizacija a da je „nedostojna i vulgarna komunikacija sa javnošću“ Olivere Zekić sama po sebi dovoljna za smenu.

Poslanik izborne liste „Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve“ Nebojša Bakarec takođe je stao u odbranu rijaliti programa, naveo da oni čine mali procenat, osim na Pinku gde 39 odsto programa čini Zadruga, ali i dodao da Nova S (televizija koja nema nacionalnu frekvenciju) emituje, kako je ocenio, „sramotni“ rijaliti Survajver.

Rekao je da bi pravi zahtev opozicije bio da se ukinu svi rijaliti programi, te ponovio da je rijaliti programe u Srbiju doveo Dragan Đilas.

Bakarec je govorio o programu na kablovskim televizijama, tumačio je i objave na tviteru, a izjavu Jova Bakića da će neki naprednjaci bežati i skakati u reku, nazvao fašizmom i ustaštvom.

Odbor za kulturu i informisanje danas bi trebalo da se izjasni o izveštaju REM-a sa posebnim osvrtom na nasilje u TV programima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.