U trendu

Obradović: Obeštetiti radnike stradale zbog pljačkaških privatizacija

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da Srbija mora da obešteti radnike „stradale poslednjih godina u pljačkaškim privatizacijama“, šta je ocenio kao nepravdu koju država decenijama ne uspeva da ispravi.

„Postavlja se pitanje da li je moguće da kompletna javnost u Srbiji, politička elita, mediji i svi mi kao gradjani ćutimo na stradanje radništva u Srbiji koje je izgradilo ovu zemlju u poslednjih više od pola veka. Zadatak Dveri i buduće vlasti morao bi biti da se konačno podvuče crta, da vidimo koliko je to radnika oštećeno u prethodnom periodu, kolika su njihova potraživanja i da se vidi na koji način oni mogu biti obeštećeni“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Pres centru Udruženja novinara Srbije (UNS).

Predsednik Udruženja radnika „Kablovi Jagodina“ Nenad Lazarević izjavio je da je njegovo udruženje nastalo sa ciljem da pokuša da borbom kroz institucije sistema, a ne putem anarhije, zakonito ostvari svoja prava.

„Fabrika kablova je nekada imala 10.000 ljudi, od njenog rada zavisila je proizvodnja čak u Sibiru, Arabiji, Alžiru, Libiji a sada smo došli do toga da molimo da nas saslušaju, da pogledaju dokumentaciju, da ih razuverimo da ne tražimo ništa tudje niti da ćemo da otimamo bilo šta ili da ugrozimo stabilnost“, rekao je on.

On je naglasio da jedino traži da se sagledaju zahtevi radnika, da se prouče i da se po njima uvidi kakve mogućnosti postoje da se to ostvari.

Član tog udruženja Slavko Vujičić izjavio je da najmanje 7.000 radnika te fabrike, zaposlenih i penzionera, nemaju uplaćeni radni staž od četiri do devet i po godina te da su dobili izrazito male penzije koje iznose nepune 22.000 dinara.

„Ne samo što nije uplaćivan staž nego je uradjena još jedan nepravda, kada je pre tri i po godine usvojen unapred pripremljen program restrukturiranja, fabrika je svoje obaveze prema Republičkoj upravi javnih prihoda namirila tako što je Ministarstvo finansija, odnosno Vlada Srbije, dobila vlasnički udeo, što znači da su postali deo kapitala i vlasništva u okviru fabrike, što je legalizovano preko Privrednog suda“, naglasio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.