Obradović: Obustaviti projekat Jadar

 Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da zahteva obustavljanje i zatvaranje projekta „Jadar“ kompanije Rio tinto, kao i poništavanje svih do sada izdatih dozvola za istraživanje litijuma u Srbiji.

„Tražimo formiranje državne komisije koja će da utvrdi štetu nanetu ekosistemu i gradjanima Srbije od već realizovanih bušotina, kao i visinu odštete koju treba isplatiti. Jedino rešenje koje vidimo i koje treba da bude novi zahtev kompletne javnosti u Srbiji jeste zabrana istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji, sve dok velike evropske zemlje ne dokažu na svom primeru da je ovo rudarenje ekološki i zdravstveno bezbedno“, naveo je Obradović u pisanoj izjavi.

Naglasio je da neće dozvoliti vlasti Srpske napredne stranke da od Srbije pravi „stranu koloniju i deponiju, niti zeleno-levima“ da, kako tvrdi, protiveći se Rio Tintu paralelno „lobiraju za interese neke druge strane kompanije“.

Dodao je da će zato Dveri pokrenuti kampanju „Svi protiv Rio tinta i otavaranja rudnika u Srbiji“ i pozvao je „patriotske“ organizacije, ekološka udruženja i gradjane „u dalju borbu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)