U trendu

Obradović: Priprema predloga za nastavak dijaloga test za posrednike iz EP

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da će se posrednici iz Evropskog parlamenta (EP) suočiti sa svojevrsnim testom pri pripremi predloga mera za unapredjenje izbornih uslova u Srbiji, navodeći da će ukoliko u predloge stave „prave demokratske vrednosti“, imati problem sa vlastima.

„Onda ćete videti koliko je Srbija daleko od demokratije“, rekao je Obradović novinarima po završetku dvodnevne runde medjustranačkog dijaloga uz posredovanje EP.

Ocenio je da će u slučaju da posrednici ublaže zahteve opozicije, to značiti da „imaju dogovor s vlastima“.

„Nadam se da će posrednici iz EP pročitati zahteve opozicije i na osnovu njih ponuditi dokument oko kog ćemo moći da se saglasimo“, rekao je lider Dveri.

Ocenio je da će se na osnovu toga videti „ko je za demokratske vrednosti poput slobodnih medija i izbora“ i da li je EP „na strani srpske demokratije ili režima“.

Obradović je kazao da će opozicija o predlogu izjasniti kada ga bude videla i da će onda znati „na čemu je sa izborima“.

Dodao je da je u okviru tog ali i dijaloga bez posredovanja stranaca, dogovoreno da razgovori budu završeni najkasnije šest meseci pre održavanja bilo kojih izbora.

„Ako računate da su izbori u aprilu, to znači da dijalog treba završiti do kraja septembra“, rekao je Obradović.

Obradović je naveo da je zahtev opozicije tokom dvodnevnih razgovora bio da se formira radna grupa vlasti i opozicije koja bi, uz podršku EP, radila i tokom leta, ali da nije bilo moguće da se to dogovori.

On je istakao da je ovo prvi okrugli sto vlasti i opozicije nakon 1991. godine, što govori o stanju srpske demokratije i ocenio da se „nismo puno pomakli“ od tada zato što su i danas tema fer izbori i slobodni mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.