Obradović: Rušićemo vlast na ulici, a ne na lažnim izborima

Predsednik Srpskog pokreta Dveri i predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Boško Obradović izjavio je danas da opoziciji ništa drugo ne preostaje nego da vlast ruši na ulicama, budući da ni tokom protesta, ni na okruglim stolovima nije prihvaćen ni jedan zahtev gradjana i opozicije, pre svega onaj o slobodnim medijima.

On je na konferenciji za novinare u Leskovcu izrazio uverenje da će i preostale stranke, osnivači SzS, doneti odluku o bojkotu izbora najavljenih na proleće iduće godine, kao i da će se već naredne subote omasoviti protesti u Beogradu „Jedan od pet miliona“, koji će ponovo krenuti sa platoa Filozofskog fakulteta.

„Sve to, siguran sam, omasoviće najpre proteste u Beogradu, a potom i širom Srbije. I taj naš bojkot, duboko sam uveren, vodi ka velikom opozicionom narodnom okupljanju na dan tih lažnih izbora. Jer, ako vlast ne želi fer i poštene, normalne izbore, onda će imati ulične demonstracije i to je ono što oni moraju da biraju. Oni znaju da će ako oslobode medije, izgubiti izbore“, kazao je Obradović.

On je istakao da je 15. septembar rok da sve članice Saveza za Srbiju donesu odluku o bojkotu izbora, koju su pored Dveri donele još: Narodna stranka, Stranka slobode i pravde i Pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

„Očekujem da ćemo u nedelju, nakon tog datuma imati zajedničku odluku“, kazao je Obradović i dodao da SzS jeste za pregovore i izbore, ali je prinudjen na bojkot.

„Dakle, naš cilj nije bojkot izbora, naš cilj su fer i pošteni izbori, a protesti su samo način kojim ćemo mi kad-tad doći do fer i poštenih izbora jer nema poštenih izbora. To je važno da danas poručimo ovoj vlasti odavde iz Leskovca“, naglasio je lider Dveri.

On je podsetio na glavne zahteve sa protesta i pregovora: Oslobadjanje pre svega RTS-a i promene u REM-u, ali i 42 preporuke koje je stručni tim s protesta „Jedan od pet miliona“ doneo, od čega, podvukao je, opozicionari ne odstupaju.

Sada je, kazao je, kasno za nastavak pregovara čak i kada bi se vlast predomislila.

„U ovom trenutku kasno je za tu vrstu razgovora jer mi ne možemo da odstupimo od našeg ključnog zahteva, a to je da minimum šest do devet meseci pre izbora mora biti puna sloboda medija i debata vlasti da bismo mogli uopšte da se predstavimo gradjanima posle osam godina medijskog mraka, kako bi izbori bili regularni. Sve ostalo prepuštamo lažnoj opoziciji oličenoj u Vojislavu Šešelju, Nenadu Čanku, Čedomiru Jovanoviću“, kazao je lider Dveri.

Obradović se osvrnuo i na Radnu grupu Vlade Srbije koja bi trebalo da se bavi unapredjenjem izbornih uslova u Srbiji, sa ministrom unutrašnjih poslova i visokim funkcionerom SNS Nebojšom Stefanovićem na čelu.

„Dokaz foliranja jeste imenovanje lažnog doktora nauka na čelo Radne grupe. Ovo je peta funkcija na koju se imenuje Nebojša Stefanović u samom vrhu države – potpresednik Vlade Srbije, ministar, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, šef Biroa za koordinaciju svih službi bezbednosti i ovo mu je peta funkcija, a šesta funkcija je i predsednik Gradskog odbora SNS Beograd“, nabrojao je Obardović.

Prema njegovim rečima, u novoosnovanom radnom telu je „pola MUP-a“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.