U trendu

Obradović: Skupština nema legitimitet da menja Ustav, bojkotovati referendum

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da sadašnji saziv Skupštine Srbije, koji je izabran, kako je ocenio, na lažnim, nedemokratskim i protivustavnim izborima prošle godine, nema legitimitet da pokreće ustavne reforme.

„Parlament bez opozicije nije mesto u kome može da se diskutuje o tako ozbiljnoj temi. O tome može da se debatuje tek nakon sledećih izbora u nekoj normalnoj parlamentarnoj atmosferi u kojoj bismo razgovarali da li su nam uopšte potrebne promene Ustava i kakve“, kazao je Obradović na konferenciji za novinare u Novom Sadu, a saopštile Dveri.

Istakao je da se Dveri protive započetoj skupštinskoj proceduri za ustavnu reformu u oblasti pravosudja i da će pozvati gradjane na bojkot referenduma na tu temu ako do njega dodje.

„Za Srbiju su danas najvažniji vanredni izbori na svim nivoima, a pre svega vanredni republički parlamentarni izbori kako bi se normalizovao rad skupštine. Ali, ono što je veoma važno naglasiti danas ovde u Novom Sadu jeste da su nam istovremeno sa republičkim potrebni i vanredni pokrajinski izbori za poslanike Skupštine AP Vojvodine, u kojoj takodje nema opozicije“, naveo je on.

Rekao je da u toku sledeće godine treba održati i vanredne lokalne izbore u svim gradovima i opštinama Srbije jer su, kako je ocenio, i lokalni parlamenti podjednako nedemokratski i besmisleni bez opozicije kao i republička i pokrajinska skupština.

„To se odnosi i na grad Novi Sad gde se, kao i u čitavoj Srbiji, približava 10. godišnjica kako je Srpska napredna stranka (SNS) preuzela vlast. Vreme je za političke promene i smenu političkih generacija. Oni koji su 30 godina na srpskoj političkoj sceni mogli bi malo u političku penziju, a oni koji su učestvovali u kriminalu i korupciji i protivzakonito se obogatili baveći se politikom morali bi politički i pravno da odgovaraju“, dodao je on.

Naglasio je da to znači krivičnu odgovornost i zatvorsku kaznu za njih, ali i oduzimanje nezakonito stečene imovine, finansijsku kaznu za štetu koju su naneli državnom budžetu, kao i lustraciju — zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije na duži vremenski period.

„Gradjani Srbije su danas podjednako željni pravde kao i boljeg materijalnog standarda. Mladi beže iz naše zemlje ne samo zbog nezaposlenosti, malih plata i negativne selekcije jer Srbijom vladaju kupljene diplome i plagirani doktorati, već i zato što nema pravde i što su oni koji su opljačkali narod i državu ne samo na slobodi već i na vlasti“, ocenio je Obradović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar