U trendu

Odalović: Nisam mogao da slušam uvrede na račun Srbije

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je danas da je napustio skup u Zagrebu o identifikaciji nestalih zato što nije mogao da sluša kako hrvatski predstavnik vredja Srbiju.

Odalović je za Insajder rekao da je na skupu „Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na području Republike Hrvatske“ predsednik hrvatske komisije Stjepan Sušić rekao da „svo zlo dolazi iz Srbije“.

„To nisam mogao da slušam, niti će takve izjave rešiti ijedan slučaj nestalih“, kaže za Odalović, koji je i generalni sekretar Ministartsva spoljnih poslova Srbije.

Odalović je rekao da je skup bilo konferencija udruženja nestalih iz regiona na koji pozivaju predstavnike Komisija za nestala lica da bi im predstavili šta je uradjeno.

On je rekao da je pomoćnik hrvatskog ministra branitelja Stjepan Sučić na početku insistirao da mediji ostanu kako bi pratili raspravu.

Umesto izveštaja o onome šta je uradjeno, Sušić je govorio o tome da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija i da je bivša JNA okupirala hrvatske teritorije i izvršila brojne teške zločine, rekao je Odalović.

„Na kraju je pred pedeset ljudi rekao da svo zlo potiče i dolazi iz Beograda… To je bilo nešto što nisam mogao da odćutim. Takve reči nisu ni primerene skupu na kome smo se nalazili, i ja sam rekao da tome ne mogu da prisustvujem, a kao zvaničnik ne mogu da slušam takve kvalifikacije o mojoj zemlji. Pitao sam ga samo hoće li to rešiti ijedan slučaj nestalih? Zato sam napustio skup“, rekao je Odalović.

Odalović je rekao da se nada da incident neće ostaviti posledice na proces pronalaska nestalih i rad udruženja.

„Nadam se da to neće podeliti udruženja ko je pristalica takve izjave, a ko ne. Proces pronalaska nestalih je humanitarno pitanje, a ne političko. Nama je neophodna politička podrška tom procesu, a ovakve kvalifikacije, ponavljam neće rešiti nijedan slučaj“, rekao je Odalović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.