U trendu

Odalović: Saznanja o ubistvu Ivanovića ohrabruju

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i član radne grupe za zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji Veljko Odalović izjavio je danas da su saznanja o ubistvu lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, kolika god da su, ohrabrenje.

„Ta saznanja koja imamo, kolika god da su, su nešto što ohrabruje“, rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije (RTS), govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija ima prva operativna saznanja o ubistvu Ivanovića i da je možda „na malenom tragu nečeg ozbiljnog“.

Odalović je dodao da će Srbija insistirati na rešenju ubistva Ivanovića i zbog njegove porodice i zbog manipulacija Prištine i pokušaja da kroz istragu koju kosovska strana vodi, podatke preokrene da idu „u pravcu koji im politički odgovara“.

„Priština zloupotrebljava ovo ubistvo i pokušavaju da preusmere tragove u pravcima koji njima odgovaraju“, rekao je Odalović.

On je govorio i o Specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji bi trebalo da počne da radi i kazao da se u Prištini stvara tenzija jer se čeka šta će biti u prvim optužnicima i “ ko će to biti prvi na listi“.

Govoreći o podacima koje će radna grupa za zločine nad Srbima i nealbancima u sukobu na Kosovu predati Specijalnom sudu, on je rekao da su ti podaci u ozbiljnoj funkciji dokazivanja zločina OVK, jer je do detalja utvrdjena komandna struktura OVK, napravljene direktne veze pojedinaca iz te strukture sa zločinima i utvrdjeno da su 1998. i 1999. medjunarodni predstavnici imali informacije o zločinima.

„Slike koje su predstavnici medjunarodnih misija pravili, predstavili smo i dokumente koji ukazuju da su oni i oko Žute kuće imali jasnu komunikaciju, prepoznali to mesto, kao mesto stradanja… dokaze za Djakovicu, za likvidaciju Albanaca… dokaze o zatvorima u kojima su bili zatvoreni naši ljudi koji su bili kidnapovan… Ima puno dokumenata“, rekao je Odalović i dodao da je ta baza podataka za mnoge medjunarodne zvaničnike „neprijatna“.

Odalović se osvrnuo i na to što je danas 19 godina stradanja žeteoca u Starom Grackom i rekao da je u tom slučaju bilo „strahovito mnogo dokaza“, da je pronadjeno i oružje, ali da nije bilo spremnosti da se taj slučaj reši i da će Srbija tražiti da se Specijalno tužilaštvo bavi i tim dogadjajem.

„Ovo ne sme ostati nerasvetljeni zločin, u periodu kada je već 50.000 mirovnjaka došlo na Kosovo i Metohiju“, rekao je Odalović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.