Odbor Narodne stranke za zdravstvo: Smenjivanje načelnika VMA je revanšizam i represija

Resorni odbor za zdravstvo Narodne stranke ocenio je danas da smenjivanje više načelnika sa Vojnomedicinske akademije (VMA), koji su potpisnici peticije „Ujedinjeni protiv kovida“, predstavlja čin „brutalnog revanšizma i represije“ i da za posledicu ima dodatno urušavanje zdravstvene institucije.

Kako se navodi u saopštenju, vlast se sa potpisnica peticije obračunava „po kratkom postupku“ uprkos upozorenjima (predstavnika vlasti) da „Srbija nije plemensko društvo“ i obećanja da „neće biti odmazde“ prema stručnjacima koji su kroz peticiju upozoravali na katastrofalno stanje u zdravstvu i tražili smenu republičkog Kriznog štaba.

„Više je nego očigledno da ministru odbrane Aleksandru Vulinu i drugima koji se bore za mesto u budućoj Vladi Srbije, zrno vlasti i dodvoravanje (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću znači više nego ugled koji je VMA decenijama gradila kroz školovanje kadrova, akumulaciju znanja, iskustva i sticanje poverenja“, ocenili su u saopštenju.

Iz odbora Narodne stranke za zdravstvo su naveli da smena načelnika VMA nije usledila zbog lekarske greške, ogrešenja o lekarsku etiku ili izbegavanja odgovornosti u vreme epidemije virusa korona, već da je smena rezultat nestručnosti vlasti.

„Taj čin predstavlja poruku svakom ko se usudi da izrazi mišljenje koje nije po volji aktuelnom režimu. Nedopustivo je i neprihvatljivo da se ovako nešto dogadja u Srbiji u 21. veku“, ocenili su oni.

Kako su naveli, vladajuća stranka i režim koji je „promovisao kupovinu diploma i doktorata“ olako smenjuju istinski stručne ljude u čijim je rukama fizičko i mentalno zdravlje gradjana.

Dodali su da ne čudi odlazak velikog broja medicinskih stručnjaka u inostranstvo, gde će „biti poštovan njihov profesionalni i lični integritet“.

„Kada se u Srbiji ponovo uspostavi vladavina prava, odgovornost će snositi svi koji su, zloupotrebljavajući vlast, učestvovali u progonu ljudi koji slobodno izražavaju svoje mišljenje“, naveli su iz ove stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.