U trendu

Odbor u Prištini osudio napad na kancelariju Partije kosovskih Srba

Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini je danas osudio napad na kancelariju Partije kosovskih Srba (PKS), koju vodi Aleksandar Jablanović, i ocenio da kosovski Srbi koji nisu na Srpskoj listi, trpe pritiske iz Beograda, a da pretnje idu i do ugrožavanja života učesnika izbora.

Kako se navodi, juče je neko iz vatrenog oružja pucao na kancelariju PKS u Leposaviću.

„Srbi koji nisu prihvatili da budu deo Srpske liste, paravojnog i paradržavnog mehanizma Srbije na Kosovu su izloženi pretnjama iz Beograda, od predsednika (Aleksandra) Vučića do socijal-šoviniste (Aleksandra) Vulina. Bili su prinudjeni da ne budu na listi, skinuti su sa nje bez saglasnosti, a u pitanje se dovodi i njihov život, kao što je slučaj sa oružanim napadom na Jablanovića, koji je želeo da učestvuje na izborima van Srpske liste“, piše u saopštenju prištinskog Odbora.

Odbor je zatražio stvaranje ravnopravnih uslova i mogućnosti za sve učesnike prevremenih parlamentarnih izbora 11. juna, nezavisno od etničke, verske, polne, starosne pripadnosti i političkih ubedjenja.

Odbor je pozvao sve učesnike izbora da izbegavaju jezik mržnje i pretnji.

„Odbor od učesnika izbora traži da pokažu demokratsku kulturu tako što će predstaviti svoje programe u oblastima ekonomije, socijalnih politika, obrazovanja, kulture, politike i drugo. Svako drugo ponašanje će degradirati izborni proces čineći ga da ne budu prihvaćeni rezultati izbora, što će proces vratiti na početak“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.