U trendu

Odbornici u Nišu pod lupom javnosti prilikom glasanja o sudbini aerodroma

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ najavila je danas da će uoči glasanja Skupštine Niša o sudbini gradskog aerodroma, zakazanog za 10. april, uputiti pisma na adrese 61 odbornika u kojima će ih pozvati na ličnu odgovornost u vezi sa tim kako će se izjasniti.

Predstavnici inicijative na forumu pod nazivom „Čiji je niški aerodrom“ najavili su i da će 11. aprila, dan nakon sednice Skupštine grada, obavestiti gradjane Niša kako je koji odbornik glasao.

Bivši poslanik Skupštine Srbije i pokretač protesta u Nišu Miloš Bošković pozvao je gradjane da u utorak, 10. aprila u 9.00 dodju ispred Skupštine grada, „kako bi ih odbornici čuli“.

„Dodjite da kažete kako bi voleli da odbornici glasaju i da čujete mišljenje odbornika kada je u pitanju aerodrom“, rekao je Bošković i ocenio da odluka o oduzimanju aerodroma iz nadležnosti grada i stavljanje u državno vlasništvo predstavlja „veliku uvredu i poniženje za Nišlije“.

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao da se u slučaju aerodroma „Konstantin Veliki“ radi o „otimanju imovine gradjana Niša u vrednosti većoj od 50 miliona evra“.

„Gradonačelnik je rekao da Niš ništa ne poklanja jer aerodrom nije vlasništvo grada. U katastru piše da je aerodrom javna svojina, a da je vlasnik grad Niš“, kazao je Dašić.

On je najavio da će Nacionalna koalicija za decentralizaciju „preko svojih kanala“ pratiti glasanje svakog odbornika u Skupštini grada.

„Kada budu tako osvetljeni očima javnosti verujem da neće glasati onako kako im govori Beograd, već u interesu onih koji su ih glasali“, rekao je Dašić.

Predsednik Skupštine opštine Niš od 1986. do 1989. godine Dragoslav Pavlović rekao je da sve što je uloženo u aerodrom u tom gradu tokom 1985. i 1986. godine, plaćeno iz budžeta Skupštine opštine Niš.

„U to vreme nismo čekali da dodju pare iz Beograda u budžet lokalne samouprave, već su se svi prihodi – savezni, republički i lokalni, prikupljali na nivou lokala, a otuda u procentima isplaćivali kome koliko treba“, rekao je Pavlović i ocenio da je decentralizacija ključ za rešenje tog i sličnih problema.

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ uputila je ranije danas pisani zahtev predsedniku Skupštine Niša Radetu Rajkoviću da se dozvoli prisustvo i obraćanje člana Organizacionog odbora te inicijative Mladena Jovanovića na sednici gradske Skupštine, zakazane za 10. april.

Organizacioni odbor Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ formirali su prošle nedelje neformalna koalicija gradjana okupljena oko pokretača inicijative Miloša Boškovića, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Proaktiv Niš, Udruženje za zaštitu potrošača „Forum“, Udruženi pokret slobodnih stanara i Media i reform centar Niš.

Gradjani Niša održali su više protesta prethodnih dana nezadovoljni odlukom Gradskog veća da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma „Konstantin Veliki“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.