U trendu

Odbrana Srbije od danas jača – „Pancir S“ najbolji u svojoj klasi

Srbija je postala jedina zemlja u regionu koja poseduje moderni PVO sistem Pancir.
Kako navode izvori Sputnjika, „Panciri“ su dopremljeni ruskim transportnim avionom An-124 „Ruslan“, a eksperti ističu da dobijanjem ovakvog sistema protivvazdušna odbrana Srbije postaje jača i kvalitetnija.

„Novi sistemi “Pancir” idu u Zuce i ući će u sastav 1. diviziona 250. Raketne brigade. Za „Pancir“ se bez preterivanja može reći da je najbolji u svojoj klasi – hibridnih artiljerijsko rakentih sistema PVO malog radijusa dejstva. Pripadnici diviziona su već prošli obuku u Ruskoj Federaciji, pa se očekuje da će sistem brzo ući u borbeno dežurstvo. Njihov dolazak predstavlja značajno unapređenje odbrambenih sposobnosti naše vojske, ali su potrebe za dodatnim sistemima još uvek velike i to pitanje stoji otvoreno. Ostaje nam da se nadamo da najavljena “pauza“ u nabavkama „krupnih sistema“ neće trajati predugo“, kaže za Sputnjik vojni ekspert Svetozar Jokanović.

„Pancir“ se dokazao i u Siriji
Sporazum za nabavku jedne baterije „Pancira“, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine. Ovaj hibridni artiljerijsko-raketni sistem ima prestižne karakteristike u odnosu na ostale sisteme tog tipa u svetu, što je potvrđeno i na ratištu u Siriji, a osnovna namena „Pancira“ je zaštita važnih malogabaritnih objekata kao što su komandna mesta, komunikacijska sedišta, aerodromi…

„Pancir“ može da dejstvuje po ciljevima u vazduhu – avionima, helikopterima i bespilotnim letelicama, a po potrebi i po ciljevima na zemlji uključujući i lako oklopljena sredstava protivninka“, dodao je Jokanović.

Eksperti navode da „Pancir-S1“ u potpunosti odgovara našim potrebama, a kompatibilan je sa ostalim sredstvima PVO kojima raspolaže Vojska Srbije, te da bi pet raketnih diviziona bio minimum za efikasnu odbranu, uz neophodnost nabavke sistema srednjeg i velikog dometa.

I komšije su naoružane
Bugarska je prethodno izdala odobrenje ruskom avionu koji je dopremio „Pancir-S1“ u Srbiju za prelet preko svog vazdušnog prostora, a to je izazvalo buru u određenim krugovima u toj zemlji.

Komentarišući histeriju koja se takođe rasplamsala u određenim NATO zemljama zbog kupovine „Pancira“ i „hipotetičke mogućnosti“ nabavke sistema S-400 od strane Srbije, Jokanović ističe da su ponovo na snazi „dvostruki aršini“.

„Čini se da su pojedini bugarski analitičari bili posebno osetljivi zbog kratkotrajnog boravka ruskog S-400 u Srbiji i hipotetičke mogućnosti da taj ili neki stariji sistem velikog dometa jednog dana bude u posedu Srbije. Kao da se na trenutak javila amnezija, pa su bugarske kolege zaboravile da Bugarska počev od kraja osamdesetih godina prošlog veka poseduje dva diviziona S-300PM, a da u Srbiji baš kao ni u Jugoslaviji ranije to nije bio povod za bilo kakvu reakciju. Pored Bugara raketne sisteme velikog dometa imaju i Grci – dva diviziona S-300PMU-1, a tu je i Rumunija koja je 2017. godine za 3,9 milijardi dolara kupila američke sisteme MIM-104 „Patriot“ u najnovijoj varijanti 3+ tj. prvi će postati operativni još tokom ove godine, dok se završetak isporuka svih sistema očekuje tokom 2023. godine“, zaključio je Jokanović.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar