U trendu

Odeljenja istorijskih nauka: Ni jedna institucija nije za izučavanje Kosova učinila više od SANU

Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) ocenilo je da se tokom poslednjih nekoliko dana razvila čitava hajka povodom kako kažu „netačno interpretiranog“ intervjua Vladimira Kostića, predsednika SANU, sa zaključcima koji stvaraju uverenje da Akademija ništa ne radi u vezi sa pitanjima vezanim za Kosovo.

U saopštenju je navedeno da se takvi zaključci zasnivaju ili na namernom širenju neistina ili na totalnom nepoznavanju odgovarajućeg angažovanja SANU, što bi se moglo izbeći jednostavnim uvidom u sajt Akademije i praćenjem ostalih oblika njenog informisanja javnosti.

Zato je Odeljenje istorijskih nauka podsetilo da oblast Kosova kao središnji deo Stare Srbije predstavlja važan deo interdisciplinarnih naučnih istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti od njenog osnivanja do danas.

„Samo u periodu od 1990. do 2007. godine objavljeno je preko 536 bibliografskih jedinica posvećenih Kosovu i Metohiji, čiji se popis nalazi u radu u izdanjima Srpske akademije nauka i umetnosti, njenih odeljenja, odbora i instituta“, navedeno je u saopštenju.

Uz istraživanja, knjige, niz okruglih stolova i naučnih skupova, akedemici su najzaslužniji i za organizovanje velike izložbe „Srpsko umetničko nasledje na Kosovu i Metohiji: identitet, značaj, ugroženost“ održane u Galeriji SANU krajem 2017. godine, koju je videlo preko 50.000 posetilaca.

„Sa sigurnošću se može reći da nijedna naučna institucija u našoj zemlji nije dala toliki doprinos u svestranom izučavanju Kosova i Metohije koliko je to učinila i čini SANU“, navedeno je uz ocenu da medijske izjave bilo kog pojedinca, kao lični čin slobode izražavanja, ne bi trebalo da na to imaju uticaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar