U trendu

ODIHR: Što pre primeniti preporuke iz izveštaja kako bi na narednim izborima šanse bile jednake

Šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Daglas Vejk (Douglas Wake) izjavio je da vidi otvorenost srpskih institucija da rade na primeni preporuka iz izveštaja misije o aprilskim izborima, ali da su ranije primenjene preporuke mahom tehničke prirode, dok kod preporuka koje se odnose na suštinska pitanja gotovo da nema napretka.

„Veliki broj tih preporuka koje su primenjene bio je tehničke prirode i to smo jasno naglasili u izveštaju. Nažalost preporuke koje se odnose na fundamentalna pitanja u Srbiji kao što su pristup medijima, dostupnost sredstvima svim političkim akterima u kampanji, korišćenje javnih resursa, kao i pitanje pritiska na glasače su oblasti u kojima smo videli ograničen ili nikakav napredak. Nadamo se da će se na to obratiti pažnja u budućnosti“, rekao je Vejk u intervjuu agenciji Beta.

Vejk je naglasio da je neophodno da se sve zainteresovane strane što pre uključe kako bi promene bile vidljive do narednog izbornog ciklusa.

„Važno je da se takve promene dogode što pre da svi igrači u izbornom procesu znaju pravila igre, imaju šanse da se upoznaju sa njima i da onda mogu da se takmiče na jednakim osnovama“, rekao je Vejk.

Vejk je ove nedelje boravio u Beogradu, gde je sa kolegama iz ODIHR iz Varšave došao da predstavi izveštaj. Sastali su se sa predstavnicima ministarstava, Republičke izborne komisije, Agencije za borbu protiv korupcije, parlamenta, sudova, ali i civilnog društva i medija.

Vejk je rekao da ODIHR ostaje posvećena pomoći srpskim institucijama kada se to od njih bude tražilo, ali da je od presudnog značaja politička volja srpske strane.

Istakao je da proces unapredjenja izbornog procesa mora da bude „sveobuhvatan i inkluzivan“, te da uključuje vladu i parlament, ali i civilno društvo i sve druge zainteresovane strane da se preporuke primene „što je pre moguće“.

ODIHR je u završnom izveštaju o aprilskim izborima u Srbiji, na kojima je imala posmatračku misiju, navela da su na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji učestvovale različite političke opcije, ali je niz nedostataka rezultirao neravnopravnim uslovima za učesnike, u korist predstavnika vlasti.

Dodaje se i da su promene zakona, usvojene nedugo pre izbora posle dijaloga vlasti i opozicije, donele neka poboljšanja, ali da ključni aspekti izbornog procesa zahtevaju dalju reformu.
Završni izveštaj posmatračke misije ODIHR sadrži i devet prioritetnih i 17 drugih preporuka koje Srbija treba da ispuni kako bi sledeći izbori bili održani u uslovima koji odgovaraju demokratskim standardima.

„Bilo je dosta angažovanja uključujući podršku ODIHR u različitim procesima primene ranijih preporuka, od 2017. do 2022, a pre svega u periodu pred izbore 2022, delom i kao rezultat medjupartijskog dijaloga. Bilo je napretka, promena i u izbornom zakonodavstvu i u proceduri, što je bilo povezano sa primenom ranijih preporuka“, rekao je Vejk agenciji Beta.

Istakao je da su izbori u mnogim zemljama komplikovani i da Srbija nije izuzetak.

„Činjenica da je glasanje na jednom biralištu ponavljano više puta i bar jednom na više njih odražava činjenicu da je bilo određenih problema i da situacija nije idealna“, rekao je.

Vejk je ocenio da je „nažalost“ bilo potrebno mnogo vremena da se objave konačni rezultati aprilskih izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.