U trendu

Odluka Velike Britanije neće uticati na politički put Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije neće imati uticaja na politički put Srbije i ocenio da Srbija treba da nastavi svoj evropski pravac i da radi svoja posla kada je reč o evropskim integracijama.

„To je stav britanskog naroda. To je njihova odluka napuste EU iako Velika Britanija nikada nije potpunosti delila sve mehanizme unije, iako je zadržavala odredjen nivo posebnosti“, rekao je Dačić za RTS.

On je ocenio da Srbija treba da gleda svoje interese i dodao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić za danas u 10.30 zakazao sednicu vlade, povodom odluke Velike Britanije o izlasku iz EU.

„Tema će biti i naša reakcija na pre svega očuvanje stabilnosti u zemlji. Država će preduzeti kako bismo sačuvali ekonomsku i finansijsku stabilnost u ovim uslovima kada dolazi do poremećaja na svetskom tržištu koji su izazvani ovom političkom odlukom“, rekao je on.

Dačić je rekao da ne veruje da će odluka na referendumu „uticati na nestajanje evropske ideje i EU“, ali je dodao da je EU „svakako pretrpela značajan udarac“.

Govoreći o opozivu šefa misije Srbije pri EU Dušana Lopandića, Dačić je rekao da je reč o tome da je načinjen ozbiljan propust, jer je Lopandić znao za izložbu o Stepincu tri nedelje pre njenog održavanja i nije poslao obaveštenje.

„Nije u proceduri MUP-a da se ambasadori obraćaju javnosti bez mog odobrenja. Slanje pisma medijima izlazi iz diplomatske prakse. S druge strane, ovde je reč o tome da je načinjen ozbiljan profesionalan, politički propust, koji je i sam Lopandić priznao“, naveo je Dačić.

Dačić je rekao da su ambasadori predstavnici Srbije i da je učinjena profesionalna greška koja je bila jedini razlog za smenu Lopandića.

„Nema nikakvih ličnih stvari. Ja sam ovde da štitim interese držve, a svako od šefova diplomatsko konzularnih predsedništava mora da poštuje odredjene procedure“, kazao je Dačić.

On je najavio da će i u drugim diplomatskim predstavništvima biti promena.

Govoreći o imenovanju Ane Hrustanović na to mesto Dačić je kazao da se ime ne saopštava dok se ne dobije agreman.

Na pitanje da li priželjkuje još jedan mandat na mestu šefa diplomatije Dačić je rekao da ne bi tako pojednostavljivao to pitanje.

„Svakako da je sledeća politička tema važana za Srbiju je formiranje vlade iz ovoga što se desilo i posle referenduma u Velikoj Britaniji vidi se da je za zemlju važno da postoji politička stabilnost i zato je SPS sa JS izrazila da želi nastavak saradnje sa SNS“, kazao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.