U trendu

Održan skup podrške Turskoj u Novom Pazaru

Bošnjaci Sandžaka su most prijateljstva i saradnje izmedju vlada Srbije i Turske, a Sandžak je kapija te saradnje, poručeno je večeras u Novom Pazaru sa skupa podrške Turskoj i vladi predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Skup pod nazivom „Podržimo Tursku i volju njenog naroda“ organizovala je neformalna grupa gradjana Društvo prijatelja Turske, a podržale su ga tri najjače bošnjačke partije u tom gradu, Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića, Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) Muamera Zukorlića.

Sa skupa, koji je okupio preko hiljadu gradjana, poručeno je da Bošnjaci Sandžaka gaje jake rodbinske, poslovne i emotivne veze s bratskim narodom u Turskoj.

Član Organizacionog odbora Nafilj Sejdović rekao je da su Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci koji žive u Turskoj jedan narod.

„Mi smo jedno vezivno tkivo, a njihova briga, bol i patnja su i naše patnje. Njihova sreća i sigurnost su i naša sreća i sigurnost. Mi večeras branimo osnovno načelo demokratije, a to je izborna volja gradjana se mora poštovati“, rekao je Sejdović.

On je istakao da gradjani Novog Pazara večerašnjim skupom „brane osnovno načelo demokratije, a to je da se izborna volja gradjana mora poštovati“.

Okupljeni su preko video-bima direktno pratili veliki miting podrške Erdoganu u Istanbulu, kao i njegovo obraćanje, a na bini su se vijorile zastave Srbije, Turske i Sandžačkih Bošnjaka.

Na skupu je pročitana poruka ambasadora Turske u Srbiji Mehmeda Kemala Bozaja, kao i brojna pisma podrške, a prisutnima su se osim organizatora obratili i studenti iz tog grada koji studiraju u Turskoj.

Na kraju skupa je upućena dova (molitva) turskom narodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.