U trendu

Održana finalna debata o društvenim mrežama kao izvora vesti polaznika Evropske škole debate

Polaznici devete generacije Evropske škole debate danas su u Beogradu održali finalnu debatu tokom su iznosili argumente za i protiv korišćenja društvenih mreža kao primarnog izvora vesti.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plsmena Halačeva izjavila je u EU info centru da su učesnici škole imali prilike da tokom projekta nauče suptilne veštine vođenja argumentovane debate.

„Pored toga ova škola je prilika da učesnici nauče više o EU, njenom funkcionisanju i njenim različitim politikama“, izjavila je Halačeva.

Ona je rekla da će se finalna debata škole koju poslednjih 8 godina sprovodi EU Info centar baviti „veoma aktuelnom temom problema društvenih mreža kao izvora informacija“.

Učenica gimnazije „Sveztozar Marković“ u Nišu Anđela Milovanović izjavila je da je škola koju je poslednjih šest meseci pohađala za nju prilika da upozna ljude koje takođe interesuje debata i da nauči nove veštine i unapredi kritičko mišljenje.

„Kada jednom uđeš u to i shvatiš koliko je zanimljivo kada ti moraš da izađeš i kažeš i odbraniš svoj argument, da se izboriš za svoje pravo na glas to definitivno utiče na izbor studija i posla“, rekla je Milovanović.

Učenica Računarske gimnazije u Beograd Laura Ljutaj izjavila je da je uživala učenju načina na koje može unaprediti svoju komunikaciju, kako da argumentuje svoje odgovore i staloženo debatuje.

„Nedostajaće nam debate tako da se sada već raspitujemo koji fakultet ima dobre debatne klubove, koja su takmičenja dobra za početnike i jedva čekam da nastavim sa debatom“, izjavila je Ljutaj.

Učesnice škole su rekle da su pripremale debatu da predstavljaju stav svog kluba koji žali zbog rasta društvenih mreža kao primarnog izvora vesti.
Evropska škola debate je edukativni program koji organizuju Informaciona mreža Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije.

Cilj projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

Školu debate je u prethodnih osam godina pohađalo više od 800 srednjoškolaca i studenata iz preko 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.