U trendu

OEBS predstavio izveštaj i preporuke povodom predsedničkih izbora u Srbiji

Stručnjaci Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) predstavili su u Beogradu završni izveštaj misije za procenu predsedničkih izbora održanih u Srbiji početkom ove godine, i izneli preporuke za prevazilaženje nedostataka u izbornom toku, saopštila je danas Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Izveštaj, objavljen 8. juna, predstavljen je 1. i 2. novembra službenicima Ministarstva inostranih poslova Srbije, Republičkoj izbornoj komisiji, Upravnom sudu, Regulatornom organu elektronskih medija, Agenciji za borbu protiv korupcije, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odboru za ustavna i zakonodavna pitanja.

Stručnjaci OEBS-a su se tokom sastanaka usredsredili na preporuke za prevazilaženje „nedostataka izbornog okvira i jačanju relevantnih institucija efikasnom kontrolom i nadgledanjem toka izbornog procesa“, navodi se u saopštenju.

Druge preporuke se odnose na povećanje kapaciteta osoblja izborne administracije i razmatranje postojećih mehanizama kako bi se obezbedio efikasni pravni okviri u slučaju kršenja izbornih prava.

„Cenimo spremnost vlasti da razgovaraju o preporukama ODIHR-a i radujemo se formalnim inicijativama koje će poboljšati okvir i vodjenje izbora u Srbiji“, rekao je šef odseka za izbore ODIHR-a Aleksander Šlik.

Ekspertski tim OEBS-a je razgovarao i o preporukama koje se tiču poboljšanja procesa registracije glasača i poboljšanja medijskog izveštavanja o izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.