U trendu

Omerović: Skupovi podrške Nediću i oni protiv njegove rehabilitacije sramota za Srbiju

Funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Meho Omerović izjavio je danas da su skupovi podrške i onih koji se protive rehabilitaciji Milana Nedića „potvrda sramote za Srbiju“.

Skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića, predsednika kvinsliške vlade u Srbiji u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, održan je u centru Beograda, a istovremeno i kontramiting koji su organizovali antifašisti na istom mestu.

Omerović je u pisanoj izjavi istakao da se cirkus od pokušaja prekrajanja istorije nastavlja i da je danas poslednji trenutak da se zaustavi njeno falsifikovanje.

„Smatram da je Deklaracija koju je SDPS podnela o osudi rehabilitacija pripadnika okupacionih snaga i kvislinških formacija koji su izvršili ratne zločine ili učestvovali u njima pravi odgovor da Srbija neće na poraženu stranu“, kazao je Omerović, koji je predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Omerović je kazao da se nikada ne sme zaboraviti ko se od početka Drugog svetskog rata borio protiv Adolfa Hitlera, a ko mu je služio i učestvovao u zločinima protiv sopstvenog naroda.

„Zna se uloga Nedića u čišćenju Srbije od Jevreja. Njegov državno-policijski aparat u službi nacističke politike je odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi, medju kojima je najviše Srba“, naveo je Omerović i dodao da oni koji bi da rehabilituju Nedića, čiji su žandarmi odvodili kragujevačke djake na streljanje, ponovo bi ih ubili.

Omerović je kazao da SDPS neće i ne želi da dopustiti da ogromne žrtve koje je Srbija dala kao član antihitlerovske koalicije budu uzaludne i da oni koji su doneli slobodu i koji su dali svoj život za nju budu poniženi.

„Mi iz SDPS ostaćemo tamo gde smo zahvaljujući jedinom antifašističkom pokretu-partizanskom bili od početka – na strani pobednika“, kazao je Omerović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.