U trendu

Omerović traži spomenik Bošnjacima koji su izginuli braneći Beograd 1915.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović je danas predao Skupštini Grada Beograda predlog da se postavi spomen-ploča „Muhamedanskom bataljonu“ koji je pod komandom kaplara Šemsa Midovića 1915. godine branio Beograd „do poslednje kapi krvi“.

Omerović je rekao da je inicijativu pokrenuo uoči sutrašnjeg državnog praznika – Dana primirja u Prvom svetskom ratu, da bi se ovekovečila uloga bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda.

„Iduće godine obeležiće se 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Sećamo se herojske i slavne borbe srpske vojske, velikih bitaka i ogromnih žrtava. Svi znamo o čuvenim bitkama na Ceru i Kolubari, o povlačenju preko Albanije koje je bilo bez presedana u istoriji gde se uz vojsku povlačio i narod. Svi znamo o Plavoj grobnici. Krfu, Solunskom frontu, zarobljeništvu, tifusu. I sve to uz nevidjene žrtve i stradanja 28 odsto stanovništva“, rekao je Omerović.

Dodao je da se zna i o odbrani Beograda 1915. godine i komandantu, majoru Gavrloviću, ali se malo zna da je u odbrani glavnog grada 15 odsto vojnika bilo muslimanske veroispovesti, iz „Muhamedanskog bataljona“.

Omerović je dodao da je to bio Četvrti bataljon 10. Kadrovskog puka, koji je, zajedno sa 7. pukom, činio „kičmu odbrane Beograda“.

„Tim bataljonom komandovao je kaplar Šemso Midović iz Sjenice! Držali su jednu od poslednjih barikada na potezu izmedju današnjeg Narodnog muzeja i Narodnog pozorista uz nevidjeni heroizam – po kazivanju i po dokumentima iz Arhiva Vojske Srbije“, rekao je Omerović i dodao da su izginuli braneći Beograd.

Omerović je ocenio da je to posebno važno danas kada smo svedoci „pojačanih tenzija na relaciji dve države i dva naroda, sa zapaljivom retorikom“.

„Siguran sam da će ovakav odnos prema pripadnicima jedne nacionalne manjine koja je učestvovala u srpskoj vojsci i branila Beograd, doprineti jačanju dobrih odnosa i poverenja. Nadam se da nam je to svima cilj“, istakao je Omerović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.