U trendu

Opozicija napustila sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju, tvrde da je odbijena dopuna dnevnog reda

Opozicione stranke saopštile su danas da su napustile sednicu Odbora Skupštine Srbije za Kosovo, jer je, kako tvrde, predsednik tog odbora Milovan Drecun odbio da dopuni dnevni red i raspravu o evropskom sporazumu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, takozvanom francusko-nemačkom predlogu.

Poslanica Zavetnika i zamenica predsednika Odbora, Milica Đurđević Stamenkovski, rekla je novinarima u Skupštini da su opozicioni poslanici četiri puta pokušavali da zakažu tu sednicu, poslednji put danas u 13.00, ali da je Drecun po hitnom postupku sazvao novu koja je počela u 10.30.

Po njenim rečima, dnevni red današnje sednice obuhvatio je „bajati“ izveštaj Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo od prošle godine, koji je već razmatran u Skupštini.

Đurđević Stamenkovski je navela da su opozicioni članovi Odbora, pošto joj je Drecun zabranio da govori na sednici i obrazloži zašto traže dopunu dnevnog reda, „bili prinuđeni da napuste tu farsu“.

„Međutim, predsednik Odbora je rekao da nemamo pravo na reč, da se nismo pridržavali Poslovnika kada smo tražili dopunu dnevnog reda, iako je on zakazao sednicu po hitnom postupku. Jedini razlog što je ona zakazana u 10.30, bilo je da opstruišu sednicu koju smo mi zakazali, i da fingiraju da nešto rade“, kazala je ona.

Navela je da su za to vreme „stizale uvrede od člana Odbora Nebojše Bakareca“, ali da se opozicioni članovi na to „nisu obazirali“.

„Oni su ti koji su vređali, upoređujujći nas sa Aljbinom Kurtijem, nismo se na to obazirali. Ja sam kao zamenica predsednika stala uz sve kolege – da napustimo sednicu, jer mi nemamo razloga da prisustvujemo nečemu što je pretvoreno u stranački sastanak“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Navela je da su sednicu napustili „dostojanstveno“, a da je sve što prenose pojedini mediji, „bacanje prašine u oči i insinuacije“ i pitala kako su ti mediji mogli da znaju šta se dešava na sednici, kada je bila zatvorena za javnost.

„Ustali smo, krenuli, Petković počeo da dobacuje, vređa i da izazove našu reakciju. Kolega Obradović ga je samo podsetio na gibanicu koju je skoro pojeo“, prenela je ona.

Član odbora i poslanik Dveri Boško Obradović kazao je da je šest opozicionih članova Odbora napustilo sednicu koja je bila zatvorena za javnost, kada je Drecun „odbio da da reč bilo kome od njih, odbio da dnevni red dopuni francusko-nemačim sporazumom i odbio da otvori sednicu za javnost“.

„Ovde je očito najvažnije sakriti od javnosti sadržaj tog protivustavnog i kapitulantskog dokumenta. Ako je taj sporazum dobar za narod na Kosovu i Metohiji, zašto se o njemu ne govori na sva zvona?“, pitao je Obradović.

On je ocenio da će „režimski mediji sve njih iz opozicije“ prikazati negativno jer je sednica bila zatvorena za javnost, a da se ne bi videlo kršenje Poslovnika i bahato ponašanje predsednika Odbora.

Poslanica Narodne stranke i članica odbora Sanda Rašković Ivić ocenila je da je današnja sednica „magarčenje parlamentarnog rada, poslanika i celog naroda u Srbiji“, i da su raspravu o evropskom sporazumu tražili jer o njemu pregovara „jedan čovek, koji za to nije dobio dozvolu ni od Vlade, ni od Skupštine“.

„To nismo dobili… Kosovo i Metohija su duše i srce srpskoga bića i nikada se u istoriji nije dešavalo da je jedan Srbin, jedan čovek, dobrovoljno davao Kosovo i Metohiju nekom drugom“, kazala je Rašković Ivić.

Ona je ponovila da Narodna stranka traži referendum o tom sporazumu, jer bi na taj način narod, kako je ocenila, „imao poslednju reč i odbacio taj sporazum, a vlast morala da se usaglasi s voljom i željom naroda“.

Poslanica Demokratske stranke i članica Odbora, Tatjana Manojlović, ocenila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka za 10 godina vlasti „nisu uspeli da ispregovaraju ništa što je dobro za Srbe na Kosovu i Metohiji“.

„Očigledno je da je Aleksandar Vučić samo kupovao vreme kako bi se održao na vlasti i kako bi grupaciji oko njega bilo omogućeno da se bogati“, ocenila je ona.

Po njenim rečima, Vučić „pere ruke“ od SNS jer mu pada rejting i najavljuje osnivanje novog pokreta „samo zato što istraživanje javnog mnjenja govori da mu podrška enormno slabi i da neće mnogo dugo moći da na vlasti“.

Manojlović je ocenila da su jedini način za „rešavanje trenutne situacije“ Vučićeva ostavka na mesto predsednika i novi predsednički izbori.

Poslanik Ujedinjenih i član Odbora Slaviša Ristić ocenio je da će tabloidi optužiti opozicione poslanike da ih ne interesuje Kosovo jer su napustili sednicu.

Ristić je dodao da nije imao iluziju da će se francusko-nemački sporazum naći na dnevnom redu današnje sednice, ali da je smatrao da će moći da se razgovara o novom sastanku sa Srbima sa Kosova koji najavljuje predsednik Srbije, ali su danas dobili „farsu“.

„U situaciji kada imamo svakodnevni progon Srba na Kosovu i Metohiji, trebalo je da mi danas raspravljamo o finansijskom izveštaju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je obeležen kao tajan. Ovde je, samo da se ne bi pričalo o Kosovu i Metohije, da se ne bi pričalo o izdaji Aleksandra Vučića, urađeno je to što je urađeno“, kazao je Ristić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, rekao je novinarima tokom pauze sednice Odbora da je deo opozicije „divljao, nasilno se ponašao i napustio sednicu“, na koju je rekao da je on došao „spreman da odgovara na sva pitanja članova Odbora“.

„Nije prošlo pet minuta od početka sednice, još Drecun kao predsednik Odbora nije ni otvorio sednicu odmah je krenuo Boško Obradović, Milica Đurđević Stamenkovski, Jeremićevi poslanici da urlaju, da vređaju, da nadglasavaju Drecuna, da ustaju, da prave haos tražeći nekakvu dopunu dnevnog reda a sve da bi ponovili scenario sa posebne sednice o KiM“, rekao je Petković, a preneo list Informer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.