U trendu

Opozicija: Poseta članova Predsedništva BiH zabava za narod

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije ocenili su danas da je poseta članova Predsedništva BiH Beogradu „dobra stvar“, ali da tek treba videti koji su njeni rezultati, a koji njen deo je „zabava za narod“.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić rekao je da je jučerašnja poseta članova predsedništva BiH ispunila očekivanja i građanaSrbije i sva tri entiteta u BiH.

On je kazao da iako neki žele da „trivijalizuju“ posetu članova Predsedništva BiH, da ona predstavlja znak stabilnosti regiona i sazrevanja društva, jer „nigde u Beogradu nije mogao da se čuje ni zvižduk, ni glas negodovanja“.

Zamenica šefa poslaničke grupe Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je da poseta članova Predsedništva BiH nagoveštava nastavak regionalne saradnje i pomirenja.

Zamenik šefa poslanike grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da je ta poseta „po ko zna koji put pokazala da je Srbija sigurna, stabilna, pouzdana i miroljubiva država“, koja pokazuje želju za pomirenjem u regionu i daje doprinos njegovoj stabilnosti.

On je ocenio ponašanje premijera Srbije kao ozbiljno, odgovorno i racionalno i dodao da ono gradi put i pravac za otvaranje nove stranice u odnosima i zajedničkoj evropskoj budućnosti, unapređenju ekonomskih odnosa i rešavanje otvorenih pitanja kroz dijalog.

Šef poslaničke grupe opozicione DS Borislav Stefanović ocenio je da jučerašnja poseta članova Predsedništva BiH dobra stvar i naglasio da takve posete teba da budu normalna stvar, čak u toj meri da i ne bude vest.

„Mislim da je dobro da se razvijaju što bolji odnosi sa susedima, naročito sa BiH“, istakao je Stefanović, dodajući da tek treba videti koji su konkretni rezultati posete, a koji je deo „šetnja i zabava za narod“.

„Oni koji su besciljno lutali devedesetih i grešili, treba da se sastaju“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, poseta je bila „lep i pozitivan igrokaz“ ali se nije čulo „ništa sem frazeologije“, odnosno nema konkretnih rešenja za pitanja kao što su „tretman ratnih zločina“, putnog povezivanja sa BiH, elektroprivrede na Drini…

Janko Veselinović iz Pokreta za preokret je kazao da jučerašnju posetu nije potrebno posebno komentarisati i ocenio da je sve juče „bilo zabavno i neozbiljno“.

„To nije državnička poseta. To je jedna zabava za narod. Do juče Bakir Izetbegović je bio naručilac atentata na Vučića, a od juče prijatelj Aleksandra Vučića. I jednu i drugu stvar je plasirao domaćin ovog skupa, a sve zbog političkih poena. Od toga nikakve koristi neće imati ni građani Srbije ni BiH“, naveo je Veselinović.

On je rekao da po Ustavu Srbije predsednik Srbije predstavlja zemlju u zemlji i inostranstvu, dok to nije u nadležnosti Vlade.

Veselinović je pitao predsednika Srbije Tomislav Nikolića da li je preneo svoja ovlaščenja premijeru Aleksandru Vučiću i da li je to učinio svojevoljno, mimo Ustava, ili je bio prinuđen.

On je pitao da li će se predsednica Parlamenta obratiti Ustavnom sudu i tražiti razjašnjenje zašto predsednik Vlade vrši ovlaščenja predsednika republike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.