Opozicija: Stranci će moći da kupuju zemlju u Srbiji

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije krtikovali su danas predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ocenjujući da je „besmislen“ i da predstavlja „izdaju“ srpskih nacionalnih interesa, jer omogućava prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ješić ocenio je da taj zakon ne sprečava katastrofalnu politiku koja se tiče poljoprivrednog zemljišta i da će i posle usvajanja izmena zakona, stranac koji osnuje preduzeće moći da kupi poljoprivredno zemljište.

On je ocenio i da vlast donosi zakon radi skupljanja političkih poena.

„To je kao da gradjanima sa Menhetna i Holivuda zabranite da kupuju vile po Kaludjerici“, rekao je Ješić. 

On se tokom rasprave osvrnuo i na kompaniju „Tenis“ iz Nemačke i rekao da je veći problem kako je ta kompanija bez licitacije dobila 2.500 hektara zemljišta.

Sličan stav izneo je i poslanik Nove stranke Zoran Živković, takodje nazivajući izmene zakona besmislenim.

On je novinarima u Skupštini kazao da je, ako strani državljanin sa 50 evra registruje preduzeće u Srbiji koje dobije status domaćeg pravnog lica i moći će da kupi i poljoprivredno zemljište, potpuno besmisleno donositi taj zakon.

Živković je kazao da poljoprivredno zemljište može kupiti lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, jer ga vlast tretira kao srpskog državljanina, a da to može da učini i hrvatski pevač Tomson, ako registruje preduzeće u Srbiji.

„Vučić nastavlja da pravi farsu, i kada bude usvojen ovaj zakon, opet će reći da je spasio zemlju“, ocenio je Živković.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je tokom rasprave da omogućavanje prodaje zemljišta strancima predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa u sektoru domaće privrede.

On je kazao da je sadašnja vlast „nastavljač politike Borisa Tadića i Demokratske stranke jer trče da ispune nešto što je DS potpisao, a na pamet im ne pada da urade nešto što je u interesu Srbije“.

Šef Dveri je naveo i da ni jedan zemlja koja je trebala da pristupi EU nije imala ovakav zakon, već je mogućnost prodaje zemlje ostavljala nekoliko godina posle pristupanja EU, i nazvao sadašnju vlast slugama EU.

Šef poslaničke grupe Sprske napredne stranke (SNS) Alekandar Martinović odgovorio je Obradoviću da je u vreme Demokratske stranke Srbije (DSS), s kojom su Dveri izašle na parlamentarne izbore, nekoliko srpskih važnih preduzeća prodato „Agrokoru“ hrvatskog biznismena Ivice Todorića.

Poslanički klub „Pokret za spas Srbije – Nove Srbije“ takodje je kritikovao odredbe tog zakona, a šefica tog kluba Sanda Rašković-Ivić rekla je da su njegove odredbe izuzetno loše. 

„To je magarčenje Brisela, s jedne strane, a s druge, i magarčenje srpske javnosti“, rekla je ona novinarima u Skupštini.

Prema njenim rečima, mnogo je bolje doneti zakon po kome će Srbija kada udje u EU, i to tek posle deset godina, omogućiti strancima da kupuju zemlju.

„To su uradili Hrvatska, Slovačka i Poljska, dok je Madjarska potpuno zabranila prodaju zemlje“,  rekla je Rašković-Ivićeva.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj najavio je da će poslanici te stranke glasati protiv izmena zakona, jer su protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima. 

On je ocenio i da u Srbiju neće dolaziti zapadnoevropski paori već „razni Todorići i još gori od njega“. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije danas obrazlažući poslanicima izmene zakona rekao da se njima pravi novi prelazni period u kome gradjani EU moraju da ispune niz uslova da bi došli u posed poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

„Zakonom popravljamo ono što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) definisao, i štitimo interese srpskih poljoprivredika i oranica na Ustavom i zakonima dozvoljen način u skladu sa praksom koja važi u EU“, kazao je Nedimović, obrazlažući predlog izmene zakona u parlamentu.

On je rekao da je Srbija jedina zemlja koja je tokom pregovora o pridruživanju EU prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta pre nego što postane punopravna članica i da se odredba o tome aktivira 1. septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.